v0.57 GW

Aquila nipalensis
[Accipitriformes • Accipitridae]  (Clements)
LT Stepinis erelis
EN Steppe Eagle
DE Steppenadler
RU Степной орёл
SE Stäppörn
LV Stepes ērglis
FR Aigle des steppes
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AAAAAAAAAAAAA
Apibūdinimas

Dydžiu ir forma panašus į karališkąjį erelį, mažesniu snapu, skirtinga išskleistų sparnų forma. Apdaras beveik visas tamsiai rudas, kažkiek blyškesnis apačioje, ypač pagurklyje; plasnojamosios ir uodegos pluksnos dažniausiai pilkos ir ruožuotos ne taip, kaip karališkojo erelio. Sprandas nėra pilkšvas, bet dažnai turi pilkšvą ruožą ant nugaros ir prie plasnojamųjų plunksnų pagrindo. Snapas įsodintas giliai, geltonas jo pagrindas nusitęsia iki pat ir už akies. Jauniklių apdaras blyškesnis už suaugusių, sparno viršaus ir uodegos pagrindo raštas primena karališkųjų, mažųjų ir didžiųjų erelių rėksnių raštus, bet atskiriamas iš ryškios juostos sparno apačioje (pastebima iki 2 ar 3 metų).

Galingas, elgesiu, polėkiu, pasišiaušusia išvaizda ir piratavimu primena dirvinį erelį. Nuo karališkojo erelio atskirti sunku, bet dažnai pagelbsti uodegos spalvos, stepinio erelio gana tolygiai išmargintos, o karališkojo - juoda juosta (bent jau suaugusio) uodegos gale.

Buveinė

Gyvena atvirose lygumose, stepėse ir pusdykumėse; rytiniuose paplitimo regionuose - dykumose, taip pat - kalnuose iki maždaug 2300 m aukštyje. Žiemoja Afrikoje, savanoje - ir ten, kur auga medžiai, ir be jų. Ant žemės praleidžia daugiau laiko už dirvinį erelį.

Panašios rūšys