v0.57 GW

Asio otus
[Strigiformes • Strigidae]  (Clements)
LT Mažasis apuokas
EN Long-eared Owl arba Northern Long-eared Owl
DE Waldohreule
RU Ушастая сова
SE Hornuggla
LV Ausainā pūce
FR Hibou moyen-duc
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 3000-7000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Dydį nustatyti sunku, nes jis priklauso nuo pozos; aiškiai ilgas ir plonas - sunerimęs, pasišiaušęs ir stambus - kai ilsisi. Truputį mažesnis ir už naminę pelėdą, ir už balinę, savo forma ir skrydžio siluetu - tarpe tarp šių rūšių. Sparnai gana ilgi, bet ne siauri, gana siaura galva, ilgi ausų kutai. Apdaras pilkas ir rusvas, smulkiai margas. Veido diskas rusvas, apvestas juodai ir šviesiai perskirtas pusiau; dieną veide išsiskiria oranžinės blizgančios akys. Įsitaisęs ant šakos, pašiauštu apdaru, pakeltais kutais, susiaurėjusiomis akimis - atrodo labai katiniškai.

Gerai matomas - nesupainiojamas; oranžinės akys ir sudėtingas apdaro raštas įsimena ilgam. Nuo balinės pelėdos skiriasi: (1) platesniais, apvalesniais galais sparnais; (2) didesne galva, dažniausiai matomais ilgesniais kutais; (3) tolygesniu, mažiau juostuotu apdaru; (4) horizontalesniais sparnais sklendimo metu; (5) lygiau ruožuotomis plasnojamosiomis plunksnomis, mažiau matomu juodu plėmu ant riešo; (6) neturi blyškaus sparno krašto, labiau būdingo balinei pelėdai; (7) tankiai ruožuota uodega; (8) akių spalva; (9) ilgesniu veidu. Supainioti lengviau su balinės pelėdos jaunikliais, kurių krūtinė ne tokia tamsi, bet ir jų sparnuose matoma tamsi dėmė ant riešo. Santykinai platesni sparnai ir trumpesnė uodega aiškiau matosi, žiūrint iš šono, bet šie ypatumai būdingi ir naminei pelėdai. Pastaroji neturi ausų kutų, sparnai ne tokie margi ir skrydis kitoks, tiesesnis. Medžiodamas mažasis apuokas skrenda arti žemės ir gana tiesiai, mažai plasnoja, sklendžia, kartais pasvyruoja; visi veiksmai kiek nestabilūs (bet mažiau nei balinės pelėdos), sparnai laikomi tiesiai ir dažniausiai nenuleidžiami žemiau kūno lygio.

Ne toks balsingas, kaip naminė pelėda; dažniausiai girdimas ankstyvą pavasarį.

Buveinė

Paplitęs kiek toliau šiauriniuose spygliuočių miškuose ir piečiau Viduržemio jūros kraštuose už savo artimiausią konkurentę - naminę pelėdą. Optimalioje buveinėje yra atviros vietos, apaugusios neaukštomis žolėmis, kuriose gyvena graužikai, ir netoliese yra spygliuočių miškas, kuriame galima pasirinkti tinkamą lizdavietę. Smarkiai konkuruoja su namine pelėda, kuri išstumia mažąjį apuoką, bet tose vietose, kur jų mažiau, mažasis apuokas įsikuria ir lapuočių miškuose. Pranašumas prieš namines pelėdas, renkantis buveinę, yra tas, kad gali įsikurti mažesniuose miškuose, be to - panaudoja ir kitų paukščių lizdus, ypač dažnai - varninių. Randami ir atviresnėse dirbamose žemėse, kur apsigyvena krūmuose, taip pat kopose, pelkėse - gudobelėse, šeivamedžiuose. Šiltuose kraštuose apsigyvena kaktusais apaugusiose pusdykumėse, kartais - ant žemės, amžinai žaliuojančiuose medžiuose ir palmių viršūnėse, miestuose arba miškuose; peri ir stačių uolų įtrūkimuose.

Panašios rūšys