v0.57 GW

Tetrastes bonasia arba Bonasa bonasia
[Galliformes • Phasianidae]  (Clements)
LT Jerubė arba Paprastoji jerubė
EN Hazel Grouse
DE Haselhuhn
RU Рябчик
SE Järpe
LV Mežirbe
FR Gélinotte des bois
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 5000-10000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Mažesnė už tetervino ♀, dydžiu prilygsta kurapkai, tik ilgesne uodega. ♂ didesnis už ♀. Maža, slapukė, mėgsta būti ant medžių, subtilesniu apdaro raštu, nei didesnės giminingos rūšys; skrendant, girdimas specifinis sparnų garsas. Abiejų lyčių antuodegis ir uodegos viršus pilkas, uodega užsibaigia platesne juoda ir siaura balta juostomis (išskyrus vidurines uodegos plunksnas), baltos juostelės ant kaklo ir nugaros. ♂ turi trumpą kuoduką, gerklė juoda, apvesta balta linija.

Iš arti nesupainiojama, bet, trumpai pamatyta, gali būti painiojama su tetervino ♀, kuri yra didesnė, jos uodega marginta rudai. Skrenda lengvai (kyla skristi daug noriau už kitus tetervinius); sparnų mostai girdimi. Ant medžių tupi vertikaliai.

Balsas - labai aukštas švilpesys.

Buveinė

Gyvena vidutinėse platumose ir šiauriau, dideliuose, netrikdomuose miškuose, daugiausiai taigoje, mišriuose, bet kartais ir grynuose lapuočių miškuose. Patinka brandus miškas, aukšti medžiai tankiomis viršūnėmis - maumedžiai, kėniai, eglės, bet turi būti ir mažesnių alksnių, beržų - aikštelėse, kirtimuose arba miško pakraščiuose. Labai mėgsta drėgnas vietas prie upelių ar upių, ypač ten, kur gausiai prižėlę po medžiais. Uogų krūmai tampa svarbūs vasaros pabaigoje ir rudenį. Snieguotuose regionuose žiemą maitinasi dažniausiai medžiuose. Pavasarį ar vasarą gyvena ant žemės, vikriai vaikščiodama ir, reikalui esant, laisvai paskrisdama, tik dažniausiai neaukštai ir netoli. Sėslus gyvenimo būdas ir mitybos reikalavimai verčia šią rūšį ieškoti biologiškai įvairių augalų aplinkos, kuri dažniausiai randama santykinai neliestuose ir neintensyviai naudojamuose natūraliuose miškuose.

Panašios rūšys