v0.57 GW

Branta bernicla
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Paprastoji berniklė
EN Brant arba Brant Goose arba Brent Goose
DE Ringelgans
RU Чёрная казарка
SE Prutgås
LV Melngalvas zoss
FR Bernache cravant
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR
Apibūdinimas

Mažesnė už mažąją žąsį. Maža, kresna, tamsi žąsis trumpu kaklu ir kojomis, gana ilgais sparnais, trumpa uodega. Galva ir viršutinė krūtinės dalis juoda, išskyrus balsvą žymę kakle; viršus tamsus, o apačia skirtingų porūšių varijuoja: tamsiai pilka (dažniausiai ne šviesesnė už viršų), blyškesnė pilkai ruda, pereinanti į balsvą centre ir link pauodegio arba gana ruda, platesniais blyškiais ruožais šonuose. Pastarųjų balta kaklo žymė beveik apjuosia kaklą. Mažai tikėtina, kad bus supainiota su kitomis rūšimis: visa juoda galva, tamsiu kūnu ir baltu pasturgaliu skiriasi nuo baltu veidu baltaskruostės ar balta gerkle kanadinės berniklių.

Noriai plaukia, ypač jūroje; sekliose vietose panardina galvą ar kūno priekį ir ieško jūrų žolių. Skrenda greitai, plasnoja greičiau už didesnes žąsis. Būriai skrenda netvarkingai arba išsirikiavę įstrižomis, grakščiai vingiuojančiomis ir banguojančiomis linijomis.

Buveinė

Gyvena žemutinėje tundroje, kurioje yra daug mažų tvenkinukų ir ežerėlių, toli šiaurėje - ten, kur ledo ir sniego nebūna labai trumpai ir paukščiai peri, užaugina jauniklius ir su jais išskrenda per mažiau kaip 100 dienų. Ne kaip baltaskruostė berniklė - dažniau pasirenka plokščią paviršių, retai kiek toliau nuo jūros. Žiemos metu būna sekliuose pajūrio vandenyse ir jūrų įlankose, kuriose gausu smulkių vandens augalų. Dažniausiai laikosi potvynių ir atoslūgių zonose, kuriose maitinasi, bet pastaruoju metu vis dažniau žiemą maitinasi ir pievose bei dirbamose žemėse. Kai nesimaitina, ilsisi ir miega jūroje, nors nedažnai būna atviruose vandenyse ar toli nuo pakrantės.

Panašios rūšys