v0.57 GW

Bubo bubo
[Strigiformes • Strigidae]  (Clements)
LT Didysis apuokas arba Paprastasis didysis apuokas
EN Eurasian Eagle-Owl arba Eagle Owl
DE Uhu
RU Филин
SE Berguv
LV Ūpis
FR Grand-duc d'Europe
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 1(E)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 10-20

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Didžiausias pelėdinis paukštis; daug didesnis ir stambesnis už paprastąjį suopį. Didelis, statinės formos, ausuotas, smarkiai margintu rudu (taigoje gyvenantys) ar lygesniu rusvesniu apdaru (dykumose). Veido diskas gana tamsus, didelėmis, blizgančiomis oranžinėmis (taigos) ar gelsvesnėmis (dykumų gyventojų) akimis.

Gerai matomas - nesupainiojamas; gali būti painiojamas su laplandine pelėda. Nuo laplandinės pelėdos atskirti nesunku, nes ši neturi ausų kutų, apdaras beveik visas pilkas, veidas išmargintas apskritimais, su balta 'nosimi' ir juodu 'smakru', sparnai ilgi, labiau stačiakampiai, su blyškiomis juostelėmis, uodegos galas tamsus. Didysis apuokas skrenda galingai ir greitai, gana negiliai, tolygiai plasnodamas; mostai dažniau pakeliant sparnus virš kūno, nei nuleidžiant žemiau jo lygio. Skrydžiu labiau primena paprastąjį suopį, nesvyruoja, kaip daugumas pelėdų, mostai keičiami ilgu, tiesiu ir greitu sklendimu kiek išlenkus sparnus.

Buveinė

Išgyvena laukiniuose kraštuose, kurių netrikdo žmonės ar jų veikla - nuo šiaurinių kraštų iki stepių ir Viduržemio jūros regionų. Gyvena vietose, kuriose randa pakankamai daug didesnių medžiojamų gyvūnų, saugių lizdaviečių ir poilsio vietų. Tokios buveinės dažniausiai yra mažai apgyvendintose vietose ar topografiškai sunkiai pasiekiamuose regionuose - prie stačių uolų, nuogriuvų ar duobėtose, griovėtose vietose, apsuptose pelkėmis, prie staigiai patvinstančių upių ar potvyniais užliejamose giraitėse.

Panašios rūšys