v0.57 GW

Bubulcus ibis
[Pelecaniformes • Ardeidae]  (Clements)
LT Ibiškasis garnys arba Ibinis garnys
EN Cattle Egret arba Buff-backed Heron arba Western Cattle Egret
DE Kuhreiher
RU Египетская цапля
SE Kohäger
LV Lopu gārnis
FR Héron garde-bœufs
Foto/balsas
M.
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Apibūdinimas

Nedidelis baltas garnys, išsiskiriančiu atsikišusiu pagurkliu, trumpakaklis, santykinai trumpomis blyškiomis kojomis ir neilgu, stamboku snapu. Abiejų lyčių apdaras panašus. Veisimosi sezono metu, suaugusių apdare matosi rausvas ar gelsvas viršugalvio kuodas, pūkai apatinėje pagurklio dalyje ir mantijoje.

Iš arti nesupainiojamas, ypač vasarą, bet iš toliau panašus į mažąjį baltąjį garnį. Mažojo garnio ilgesnis ir laibesnis kaklas, ilgesni snapas ir tamsios geltonpėdės kojos. Dažnai būna netoli galvijų, vaikštinėja tarp jų kojų ar tupi jiems ant nugarų. Ne toks grakštus, kaip kiti mažesni garniai: atsikišusios plunksnos pasmakrėje, styrantis pagurklis, trumpas stambokas kaklas sutrauktas į pečius, keistai ištiestas į priekį ar įstrižai į viršų.

Buveinė

Gyvena šiltuose tropiniuose ir Viduržemio jūros regionuose; iš visų Europos garnių, šiam - vanduo buveinėse yra mažiausiai būtinas. Vaikšto dažniau nei braido; dienos metu dažnai nebūna prie vandens - būna ganyklose, stepėse, dirbamuose laukuose, alyvmedžių giraitėse, dažnesnis pievose nei pelkėtose ir drėgnose vietose, bet laisvai jaučiasi ir upių, tvenkinių ar ežerų pakrantėse, ryžių laukuose, kanaluose, baseinuose, įlankose.

Panašios rūšys