v0.57 GW

Acrocephalus schoenobaenus
[Passeriformes • Acrocephalidae]  (Clements)
LT Ežerinė nendrinukė
EN Sedge Warbler
DE Schilfrohrsänger
RU Камышёвка-барсучок
SE Sävsångare
LV Ceru ķauķis
FR Phragmite des joncs
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 300000-400000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++
Apibūdinimas

Panašaus dydžio, kaip ankstyvoji pečialinda, bet pastebimai stambesnė, ilgesniu snapu, platesne uodega; kiek trumpesnė ir lieknesnė už mažąją krakšlę. Maža, tvirta. Išmargintas viršus, šviesus antakis, tamsus viršugalvis, gelsvai rusvas pauodegys, neryškiai dryžuota nugara, ruda uodega. Labiausiai paplitusi Acrocephalus. Vasaros pabaigoje, kai apdaro spalvos išblunka, gali būti painiojama su kitų rūšių jaunikliais, dažniausiai su meldinės nendrinukės.

Panaši į margąjį žiogelį, laibasnapę ir meldinę nendrinukes. Skrenda lengvai, bet paprastai mažais atstumais, staigiai nirdama į žoles ar krūmus.; skrydžio metu uodegą laiko išskėstą ir netgi nuleistą, dėl to atrodo, kad kūnas daug trumpesnis. Dažnai judina uodegą, bet retai ją pakelia. Nedrovi, dažnai maitinasi atvirose vietose ir ant žemės. Smalsi, greitai priartėja patikrint, jei imituojamas jos balsas.

Buveinė

Gyvena įvairioje nelabai tankioje augmenijoje netoli vandens telkinių, drėgnose vietose. Patinka molio ir žvyro kasyklos. Paprastai vengia drėgnų nendrynų stovinčiame vandenyje. Ne taip, kaip kiti šios šeimos paukščiai, prisirišus prie vandens telkinių. Artimiausias vandens telkinys gali būti ir 500 m atstumu ar toliau. Aktyvi augalų dangoje 10-150 cm aukštyje. Bendrai vengia aukštų medžių, akmenų ir atvirų vietų, į kurias išlenda tik tuomet, jei netoliese yra priedanga. Gali perėti sausose vietose, kuriose yra tinkama danga, įvairių vaisių soduose, krūmynuose, dilgėlynuose; ryžių, miežių, rapsų, saulėgrąžų, dobilų laukuose; netgi sausuose, iki 2 m spygliuočių jaunuolynuose.

Panašios rūšys