v0.57 GW

Acrocephalus scirpaceus
[Passeriformes • Acrocephalidae]  (Clements)
LT Mažoji krakšlė arba Ezeru ķauķis
EN Eurasian Reed-Warbler arba Reed Warbler arba Eurasian Reed Warbler
DE Teichrohrsänger
RU Тростниковая камышевка
SE Rörsångare
LV Ezera ķauķis
FR Rousserolle effarvatte
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 30000-50000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++
Apibūdinimas

Dydžiu artima ežerinei nendrinukei, bet stambesnė, pašiauštomis viršugalvio plunksnomis, didesniais sparnais, platesne uodega ir pauodegiu; artima dydžiu karklinei nendrinukei, bet ilgesniu snapu, kiek trumpesniais sparnais, lieknesniu kūnu. Vidutinio dydžio devynbalsė, kompaktiško kūno sudėjimo, slapukė, bet smalsi. Apdaras varijuoja nuo rusvai žalsvo iki rusvai pilko, antakis ir akies žiedelis mažiau ryškūs, nei kitų Acrocephalus. Įprastas ir plačiai paplitęs paukštis, bene sunkiausiai atskiriamas nuo panašių Acrocephalus - karklinės, indinės ir sodinės nendrinukių. Jaunikliai ir skirtingu metų laiku besikeičiantis apdaras dar labiau išplečia panašių rūšių sąrašą (žr. Panašios rūšys).

Buveinė

Veisiasi nendrių prieglobstyje. Nendrės turi būti brandžios, aukštesnės nei 1 m. Jų plotai gali būti nedideli, prie tvenkinių, seklių ežerų ir lėtos tėkmės upių ar kanalų. Didesnio ploto nendrynai gėlo ar sūresnio vandens telkiniuose mėgstami mažiau, ypač tie, kuriuos daugiau skalauja didesnės bangos. Dažnai (kartais vien tik) maitinasi šalia nendrynų esančiuose augalų plotuose – grūdų laukuose ar pamiškėse.

Panašios rūšys