v0.57 GW

Chlamydotis undulata
[Otidiformes • Otididae]  (Clements)
LT Puošnusis einis arba Rytinis einis arba Rytinė hubara
EN Houbara Bustard arba Houbara
DE Grosse Kragentrappe arba Saharakragentrappe
RU Дрофа-красотка (джек)
SE Ökentrapp
LV Apkakles sīga
FR Outarde houbara
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRR
Apibūdinimas

Mažesnis ir smulkesnis už didžiojo einio ♀. ♂ didesnis už ♀. Gana blankus, liesas, ilga uodega, išsikišančiais už uodegos sparnais, skrydžio metu matomais siaurais sparnais paukštis. Išskirtiniai bruožai - juodai spalvinti kirpčiukai ant kaklo ir pilkas, smėlio spalvos viršus. Sparne mažiau baltos spalvos, lyginant su didžiuoju einiu.

Sandara primena kalakutą, blyškus. Vengia skristi, dažniausiai bėga (greitis siekia 40 km/h). Jei jau tenka skristi, sparnų mostai negilūs, gana lėti, nors greitis irgi įspūdingas - iki 65 km/h; sparnų galas apvalus, o sparnų kraštai lygiagretūs. Dėl ilgo kūno kojos atrodo trumpos. Pavojaus metu judina kaklą pirmyn-atgal, panašiai kaip plaukianti nendrinė vištelė.

Buveinė

Gyvena vidutinėse platumose, bet daugiausiai - Viduržemio jūros regionuose, stepėse, pusdykumėse. Peri atvirose ar krūmotose vietovėse, daugiau ar mažiau sausose lygumose, negausiai žmogaus apgyvendintose ir negyvenamose vietose. Randami sezoniškai išdžiūstančių upių smėlėtose ar akmenuotose vagose, apaugusiose retais krūmais iki 1-2 m aukščio. Dažnai peri skurdžia augalija apaugusiose nederlingos žemės vietovėse, prie molio, smėlio ar žvyro ruožų; druskingose žemumose, tarp smėlio kopų, apaugusių žolėmis ir krūmokšniais. Reaguoja į po nedažnų liūčių ataugančią augaliją.

Panašios rūšys