v0.57 GW

Larus cachinnans
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Kaspijinis kiras
EN Caspian Gull arba Yellow-legged Gull
DE Weisskopfmöwe arba Steppenmöwe
RU Чайка южная серебристая arba Хохотунья
SE Kaspisk trut
LV Kaspijas kaija
FR Goéland leucophée
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 1-10

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRR
Apibūdinimas

Didelis kiras plonu ilgu snapu, nuožulnia kakta. Kojos, sparnai ir kaklas ilgesni už sidabrinio ir Kaspijinio kirų. Akis maža ir dažniausiai tamsi, jos padėtis yra kiek aukščiau ir arčiau snapo nei sidabrinio ar geltonkojo kirų. Snapas turi žalsvą atspalvį (sidabrinio kiro yra geltonesnis). Kojos ilgos, matyti didesnė blauzdos dalis nei panašių rūšių, spalva nuo blyškiai rausvos iki blyškiai gelsvos. Nors yra didelis, yra ir lieknesnis už panašių rūšių kirus, mažesne galva. Nugara ir sparnai vos tamsesnio atspalvio už sidabrinio kiro (bet neturi šiam būdingo melsvo atspalvio) ir kiek šviesesnio už geltonkojo kiro. Sparno gale baltumo daugiau/juodumo mažiau, nei geltonkojo kiro.

Elgesys panašus į sidabrinio kiro, geltonos kojos dažnai yra akivaizdžiausias skirtumas (nors negarantuotas požymis). Plasnojamosiose plunksnose baltos dėmelės smulkesnės. Žiemą, jei galva būna dryžuota, tie dryžiai yra arčiau akių ir viršugalvyje.

Polėkis ramus ir laisvas. Dažnai skrisdamas nuleidžia snapą.

Buveinė

Gyvena vidutinėse platumose iki Viduržemio jūros regionų. Peri kolonijomis. Nors toleruoja trikdymą, bet peri ramesnėse vietose - salose, upių pakrantėse. Taip pat peri smėlėtose pakrantėse, žolėse, ant kriauklėtos ir plikos žemės. Žiemą dažnai maitinasi netoli žmonių - uostuose, įlankose.

Panašios rūšys

Nuorodų nėra.