v0.57 GW

Aegolius funereus
[Strigiformes • Strigidae]  (Clements)
LT Lututė arba Paprastoji lututė
EN Boreal Owl arba Tengmalm's Owl
DE Rauhfußkauz arba Raufußkauz
RU Мохноногий сыч
SE Pärluggla
LV Bikšainais apogs
FR Nyctale de Tengmalm
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 300-500

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Stambumu prilygsta pelėdikei, nors galva maždaug raibosios pelėdos dydžio; uodega už pelėdikės ilgesnė. Nedidelė, plačia galva, smarkiai taškuotu rudu viršumi ir dėmėta balta apačia. Veido diskas blyškiai baltas, beveik juodais viršutiniais kraštais, pakelti balti antakiai virš geltonų akių sudaro nustebusio žvilgsnio įspūdį. Jauniklių apdaras šokolado rudumo, pašviesintas tik balsvais ratilais veide ir baltomis dėmėmis ir juostomis sparnuose.

Nesupainiojama geromis sąlygomis: didele kampuota galva ir sumišusiu žvilgsniu. Blogai matoma ar užstota gali būti painiojama su pelėdike ar žvirbline pelėda. Svarbu prisiminti, kad lututė mostelėjusi sklendžia horizontaliai (kaip naminė pelėda), o ne banguotu skrydžiu, kaip pelėdikė ar staigiai, kaip žvirblinė pelėda. Galima atpažinti iš balso.

Buveinė

Apsigyvena šiaurės taigos zonose, spygliuočių miškuose kalnų zonose ir vidutinio klimato juostoje. Mėgsta eglynus, bet dažnai gyvena mišriuose pušų, beržų ir tuopų miškuose. Negausiai gyvena regionuose, kuriuose žiema būna ilga, o vasarą temperatūra nebūna aukšta. Gyvena vietose, kuriose gausu juodųjų meletų ir išnaudoja jos kalamus uoksus taip, kad atrodo, jog šios dvi rūšys yra neatsiejamos. Medžioja ir tankiuose miškuose, ir alėjose, prie kelių, kirtimuose, medžių jaunuolynuose, durpynuose, pievose, miškų pakraščiuose, mažaūgių augalų laukuose, net šalia miško pastatų ar mažose gyvenvietėse.

Panašios rūšys