v0.57 GW

Cygnus cygnus
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Gulbė giesmininkė
EN Whooper Swan
DE Singschwan
RU Лебедь-кликун
SE Sångsvan
LV Ziemeļu gulbis
FR Cygne chanteur
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 15-20

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR+++++++++++++++++RR
Apibūdinimas

Visa balta, didelė gulbė plokščiu viršugalviu, ilgu, tiesiu, į viršų iškeltu kaklu. Geltonas snapas juodu galu; geltona zona įsiterpia pleištu nuo pagrindo link galo; juoda spalva prasideda dažniausiai žemiau šnervių.

Painiojama tik su mažąja gulbe, dažniausiai - skrendanti, kai sunku nustatyti dydį ir pamatyti snapą; snapas ir galva plokštesni, balsas kiek žemesnis, šūkčioja garsiau, skrendant - beveik visuomet. Jaunikliai panašūs į mažosios gulbės, bet galva ir snapas plokštesni, jei įmanoma palygint dydį - didesni; gulbės nebylės jaunikliai rudesni ir tamsesni, snapai tamsesni, be nešvaraus rausvumo.

Plaukia ištiesus ir iškėlus sustingusį kaklą, vaikšto gerai (nebylės - nerangiai, krypuodamos), iškėlusi į viršų arba išlenkusi kaklo pradžią pagal kūną, o viršutinę dalį ištiesusi. Skrenda galingai, ištiesusi kaklą, lėtai ir tolygiai plasnodama sparnais, kurie šiek tiek šnara, o ne garsiai pliauška, kaip mažųjų gulbių. Būriai kartais skrenda išsirikiavę įstrižomis linijomis ar V formos pleištu, ypač skrendant toliau ir aukščiau, bet dažnai netvarkingai.

Buveinė

Kitaip nei mažoji gulbė, dažnai mėgsta apsigyventi pietinėje tundroje, bet kaip ir mažoji gulbė - nepakanti trikdymui. Gyvenvietės: dideli, seklūs, apaugę nendrėmis ežerai stepių zonoje; pelkėtos, drėgnos vietos ir tvenkiniai, netgi labai maži tvenkinukai, išsibarstę gausiai žole apžėlusiose vietose arba apsupti miškų; nendrynai. Gyvena ir upėse, įlankose, jūrų pakrantėse. Migravimo metu pasirodo dažniau už mažąsias gulbes, skrenda prie jūros pakrančių, ežerų sankaupų, upių, dažnai nusileidžia. Dažniau nei mažosios gulbės būna pajūryje, ypač - saugiose įlankose. Žiemą, kai sunyksta vandens augalija, maitinasi ir dirbamose žemėse, kartais netgi bulvių laukuose. Dažnai lankosi užliejamuose laukuose žiemos pabaigoje ir ankstyvą pavasarį. Migruodama skrenda labai aukštai, bet vietinėse kelionėse aukštai nekyla.

Panašios rūšys