v0.57 GW

Clangula hyemalis
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Ledinė antis
EN Long-tailed Duck
DE Eisente
RU Морянка
SE Alfågel
LV Kākaulis
FR Harelde kakawi
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++
Apibūdinimas

Gana maža, graži, proporcinga jūrų antis trumpu snapu, stačia kakta, maža galva, siaurais sparnais. ♂ turi ilgą (iki 13 cm), smailą uodegą. ♂ tamsiai rudas vasarą, balkšvu veidu, pilvu ir pauodegiu; žiemą šviesesnis, tamsiai ruda didele dėme po skruostu, krūtine, nugara ir uodega. ♀ nugara ruda, blyškia krūtine, baltu kūnu, tamsia galva vasarą, o žiemą - tamsiu viršugalviu ir šviesiais skruostais, kaip jauniklių. Abiejų lyčių sparnai rudai juodi.

Suaugęs ♂ nesupainiojamas. Kitas ♂ su ilga uodega yra smailiauodegės anties, bet ji sutinkama gėluose vandenyse, jos galva juoda, krūtinė balta, šonai pilki, pasturgalis juodas. ♀, dažniau jaunikliai, kartais maišomi su puošniosios anties ♀♀ ar jaunais paukščiais, bet jie mažesni, skiriasi galvos raštu ir yra tamsesni. Skrydyje ledinė antis vienintelė išsiskiria šviesia galva ir kūnu, visai tamsiais sparnais.

Skrenda greitai, neaukštai virš vandens, svyruodama į šonus taip, kad pakaitomis matosi tai viršutinė, tai apatinė jos pusė. Sparnai labiau nei kitų ančių išlenkti žemyn, plasnoja savotiškai - sparnus virš kūno iškelia nedaug, o mostai žemyn žymiai gilesni. Daug dažniau, nei kitos antys 'šneka'; ♂ melodingas balsas ramiu oru girdimas iš gana toli.

Buveinė

Gyvena tolimoje šiaurėje - ten, kur ištirpsta ledas. Toleruoja ižą, laukdama vasaros atšilimo. Peri salose ir raižytose pakrantėse, didesnėse Arkties vandenyno salose - neaukštuose iškyšuliuose, prie upių deltų, kai tik ištirpsta ledas. Fiorduose (Grenlandijoje) peri mažose salelėse sūriame vandenyje, bet dažniausiai skrenda toliau nuo kranto į sausesnes tundros vietas, kur mozaikišką vietovę su kalvomis suformavo ledų sangrūdos ir yra nedidelės daubos, kuriose susiformuoja nedideli vandens tvenkinukai. Apsigyvena ir Skandinavijos aukštumose, kur auga karklai ir žemaūgiai beržai, bet vengia miškingos tundros ir spygliuočių miškų. Peri kartu su kitais bendruomeniškais paukščiais (arktine žuvėdra). Išimtinai gerai nardo. Sausumoje juda nedaug, bet dažnai skraido nuo pakrantės į salų ir žemyno gilumą - po 200–1200 m; retai skrenda aukštai virš vandens. Žiemoja dažniausiai jūroje ir kiek toliau nuo pakrantės, retai - gėlo vandens telkiniuose.

Panašios rūšys