v0.57 GW

Columba oenas
[Columbiformes • Columbidae]  (Clements)
LT Uldukas arba Paprastasis uldukas
EN Stock Dove arba Stock Pigeon
DE Hohltaube
RU Клинтух
SE Skogsduva
LV Meža balodis
FR Pigeon colombin
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 400-600

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++++
Apibūdinimas

Ketvirčiu mažesnis ir lieknesnis už keršulį, daug trumpesne uodega; smulkesnis ir už uolinį karvelį. Vidutinio dydžio, kompaktiškas, gana gležnas, melsvai pilkas karvelis, neturintis ryškių apdaro detalių, tik skrendant matomus tamsiai apvestus ir centre blyškius sparnus. Bet kurio amžiaus paukščių apdare nėra baltų apdaro detalių.

Skrydžio metu nesupainiojamas, jei matomi blyškūs centre, tamsiai apvesti paukščio sparnai ir blyškus antuodegis. Kartais pasitaiko panašūs vietinių naminių karvelių individai, kurių apdare antuodegis ir sparnų apačia pilkšvi. Ant žemės retkarčiais galima supainioti su naminiais karveliais (ypač jaunikliais), bet blyškus snapas, sparno raštas, švelnus elgesys ir laikysena padeda atskirti uldukus. Nuo keršulio skiriasi tuo, kad sparne nėra baltos spalvos.

Buveinė

Daugiausia lygumų paukštis, bet kartais apsigyvena vietovėse iki 1000 m aukščio. Geriausios vietos yra brandaus miško pakraščiai šalia atvirų ar grūdinių kultūrų laukų, kuriuose netrūksta augalų sėklų, kruopų. Miškuose jis randa uoksų, tinkamų perėti, o laukuose gali maitintis; reikalingas ir geriamo vandens šaltinis. Tose vietose, kur maistas ir geriamas vanduo nėra toli, apsigyvena uolų plyšiuose, kiškių urvuose, pastatų plyšiuose ar kitose dirbtinės kilmės vietose.

Panašios rūšys