v0.57 GW

Corvus monedula
[Passeriformes • Corvidae]  (Clements)
LT Kuosa arba Eurazinė kuosa arba Coloeus monedula arba Ķāķis
EN Eurasian Jackdaw arba Western Jackdaw arba Jackdaw
DE Dohle
RU Галка
SE Kaja
LV Kovārnis
FR Choucas des tours
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 50000-60000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Daugiau kaip ketvirčiu mažesnė už kovą. Maža, vikri, trumpu snapu ir (ant žemės) gana aukštai iškelta galva. Juoda, pilku pakaušiu ir galvos šonais, tamsiai pilka apačia. Suaugusios akis blyški.

Nesupainiojama iš arti, kai matosi trumpas snapas ir pilkas pakaušis, ar tik kompaktiška, energinga figūra, bet kartais sunku atskirti esančią ant žemės nuo dažnai kartu esančio bendrakeleivio - kovo. Tiesiai iš priekio ar nugaros kartais primena mažą karvelį. Skrenda lengvai ir aktyviai, greitai ir kiek trūkčiojamai mojuojant atgal nukreiptais sparnais. Labai bendruomeniška, dažna dideliuose kovų būriuose.

Buveinė

Toleruoja platų kritulių spektrą, bet vengia itin didelio karščio, ledo ir sniego. Lizdams kuosai reikia apsaugoto būsto - drevėtų ar tankia laja medžių, užunarvių uolose, plyšių įvairiuose pastatuose, netgi kiškio olų. Tokių būstų bendruomeniškų instinktų paukščiams pakankamai daug rasti nėra lengva, gal dėl to (ir konkurencijos su kitais paukščiais) jų paplitimas įvairiose vietose yra kintantis.

Panašios rūšys