v0.57 GW

Aix galericulata
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Mandarininė antis
EN Mandarin Duck
DE Mandarinente
RU Мандаринка
SE Mandarinand
LV Mandarīnpīle
FR Canard mandarin
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
Apibūdinimas

Gana maža, kompaktiška antis gana ilga uodega, trumpu snapu, didele galva ir storu kaklu. Egzotiškai atrodantis ♂ raudonu snapu, įvairiaspalve galva ir krūtine, plačia balta juosta nuo snapo link sprando, oranžiniais 'kutais' kaklo šonuose, oranžinėmis 'burėmis', melsvai kaštonine krūtine, apjuosta baltomis ir juodomis juostelėmis. ♀ pilkai rusva ar ruda viršuje, blyškiai rusva su baltais taškais apačia; galvoje matosi baltas ruožas prie snapo, baltas apvadas aplink akį ir brūkšnelis nuo jos link sprando ('akiniai').

Suaugęs ♂ nesupainiojamas. ♀ ir jauni paukščiai nepanašūs į kitas antis (tik į Lietuvą neužklystančias miškines antis). Dažnai tupi ant įvirtusių į medį rastų, palei vandenį augančių medžių šakų. Nuo vandens ar žemės pakyla lengvai ir skrenda greitai plasnodamos.

Buveinė

Kitaip nei daugumas ančių ir žąsų, gyvena vidutinio klimato plačialapių miškų zonose prie stovinčio ar lėtai tekančio vandens telkinių, tankiai apaugusių medžiais ar krūmais, svyrančiais virš vandens, dažnai - ir nendrėmis, viksvomis. Gyvena ir prie mažų tvenkinių, ežerų ir upių, kuriose yra medžiais apaugusių salelių. Peri uoksuose, išpuvusiuose kelmuose ir kamienuose. Miške ar krūmynuose slepiasi; nedažnai pasirodo atvirose vietose ar atvirame vandenyje, ypač jūrų, nors pasirodo grūdinių kultūrų laukuose, jei netoliese yra miško priedanga. Paprastai slapukė, bet prisitaiko gyventi netoli žmonių, jei tik nėra trikdoma. Gali labai staigiai ir stačiai pakilti, skrenda laisvai, gana žemai. Nedaug juda ant žemės, nebent netoli vandens. Miškų mažėjimas ir trikdymas natūraliose buveinėse lemia šios rūšies populiacijos mažėjimą.

Panašios rūšys