v0.57 GW

Accipiter gentilis
[Accipitriformes • Accipitridae]  (Clements)
LT Vištvanagis arba Paprastasis vištvanagis
EN Northern Goshawk arba Goshawk
DE Habicht
RU Тетеревятник
SE Duvhök
LV Vistu vanags
FR Autour des palombes
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 500-800

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Didžiausias Accipiter atstovas, nors kai kurie ♂♂ atrodo mažesni už paukštvanagį. ♀ penktadaliu didesnė už ♂. Didelis vanagas, ♀ beveik paprastojo suopio dydžio, nors mažesne, labiau išsikišusia galva, trumpesniais sparnais ir ilgesne uodega. Pilkšvai rudas viršuje, juostuota apačia, plačiai juostuota uodega. Suaugusio matomas baltas antakis, ypač ♀. Priešingai nei paukštvanagio, lyčių apdaras gana panašus (išskyrus dydį), jauniklis dryžuotas (ne juostuotas) apačioje.

Dažniausiai painiojamas su paukštvanagiu. Vištvanagio sparnai ilgesni, labiau pūpso antrinės plasnojamosios plunksnos (sparno galinis kraštas eina S formos kreive), uodega ilgesnė, platesnė, o galas užapvalintas, labiau išsikišusia galva, platesne, gilesne už paukštvanagio krūtine (pastarojo panaši į keršulio). Ryškiausi vištvanagio požymiai - galvoje matomas 'gobtuvas' (tamsesnė dėmė ausies srityje), jauniklio dryžuota krūtinė beveik oranžinio atspalvio (paukštvanagio - blyški). Šiaurinių populiacijų apdaras pilkesnis viršuje ir blyškesnis, mažiau dryžuotas apačioje. Sklandančio vištvanagio sparnai atrodo gana smailais galais; dėl šito požymio ir gana vienodos apačios, gilios krūtinės - iš toli gali būti painiojamas su medžiokliniu sakalu ar sakalu keleiviu. Atskiriamas iš santykinai trumpesnių, platesnių sparnų, ilgesnės, aiškiai juostuotos, apvalesnės uodegos. Skrendančio sparnų mostai, nors ir greiti, yra lėtesni ir gilesni už paukštvanagio, sklendimas trunka ilgiau (500 m ir daugiau); dažnai sklando ir pilniau išskleidžia uodegą.

Buveinė

Gyvena vidutinio klimato juostoje ir šiauriniuose kraštuose, visada - miškinguose rajonuose, ypač dažnai - spygliuočių miškuose. Mėgstamiausi medžiai - eglės, po jų - pušys, maumedžiai, lapuočiai - ąžuolai, bukai. Prisitaikęs skraidyti tankiuose miškuose, bet lizdus suka medžių viršūnėse, su geru priskridimu - šalia upių vagų, gaisraviečių, pievų. Nemėgsta trikdymo, bet kartais įsikuria šalia atskirų namų; dažnai mėgsta medžioti gyvenvietėse, kur randa lengvai pagaunamo grobio.

Panašios rūšys