v0.57 GW

Dryocopus martius
[Piciformes • Picidae]  (Clements)
LT Juodoji meleta
EN Black Woodpecker
DE Schwarzspecht
RU Желна
SE Spillkråka
LV Melnā dzilna
FR Pic noir
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 3000-6000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

50% didesnė už žaliąją meletą. Galingas, varnos dydžio, visas juodas geninis paukštis, blyškiu snapu, baltomis akimis, raudonu viršugalviu (♂) ar užpakaline viršugalvio dėme (♀). Skrendanti primena riešutinę, beveik nebanguotai (išskyrus, tik prieš nutupiant), ritmiškai plasnojant. Tarškina garsiausiai iš visų geninių. Stipraus balso, dažniausiai girdimas skrydžio šūksnis, primenantis ‘krrri krrri krrri’.

Buveinė

Mėgsta brandžių, aukštų medžių kamienus, ypač buko, kėnio ar eglės, bet nevengia ir maumedžių, melsvųjų eglių, pušų ir kitų plačialapių ar spygliuočių medžių; gerai, jei jie auga gana retai, bet svarbiau, kad miškas būtų didelis ir vientisas. Gyvena ir mažesniuose, nuo didesnių miškų atskirtuose miškeliuose (iki 4 km), žiemą klajoja toliau, nevengia ir miškų arčiau miestų.

Panašios rūšys