v0.57 GW

Aythya ferina
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Rudagalvė antis arba Raudava
EN Common Pochard arba Pochard
DE Tafelente
RU Красноголовый нырок arba Красноголовая чернеть
SE Brunand
LV Brūnkaklis
FR Fuligule milouin
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 3000-4000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR++++++++++++++++RRR
Apibūdinimas

Vidutinio dydžio, trumpu kaklu, stambi nardanti antis aukštu viršugalviu, nuožulnia kakta, ilgu, plačiu snapu. ♂ blyškiai pilku apdaru, raudonai-kaštonine galva ir kaklu, juoda krūtine ir pasturgaliu. ♀ snapas vasarą būna su pilka juosta, blyškiai 'apšerkšnijusiu' veidu ir blyškiu brūkšniu po akimi, ruda krūtine ir pilku kūnu skiriasi nuo kitų ančių. Abiejų lyčių sparnuose matomi pilki brūkšniai.

♂ nesupainiojamas. Skrenda stipriai ir greitai, girdimas sparnų švilpimas; sunkus kūnas ir gana trumpi sparnai sudaro nerangaus paukščio įspūdį.

Buveinė

Stepių gyventoja, paplitimas nesiekia tundros, tik nedidelė dalis gyvena taigos ir šiaurinių miškų zonoje. Buveinei turi griežtus reikalavimus. Maitinasi dugne gyvenančiais gyvūnais ir ant dugno augančiais augalais 1-2,5 m gylyje, todėl gyvenamoje buveinėje turi būti kelių hektarų ploto atviro vandens telkinys, kuriame nėra plaukiojančių augalų, bet gausu - augančių ant dugno. Nors visais sezonais gyvena prie gėlo vandens telkinių, gali persikelti prie jūrų žiemą, kai užšąla vidaus vandenys. Retkarčiais peri ramiose jūrų įlankose.

Panašios rūšys

Nuorodų nėra.