v0.57 GW

Aythya fuligula
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Kuoduotoji antis
EN Tufted Duck
DE Reiherente
RU Хохлатая чернеть
SE Vigg
LV Cekulpīle
FR Fuligule morillon
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 4000-6000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR+++++++++++++++RRRR
Apibūdinimas

Gana maža, trumpu kaklu kompaktiška nardanti antis apvalia galva, krintančiu kuodu, gana dideliu, plačiu snapu. ♂ juodas, baltais šonais. ♀ ruda viršuje, tamsesniais skruostais ir kaklu, krūtinė dažniausiai tamsiai ruda, šonai gelsvai rudi, pilvas balkšvas. Daugumos prie snapo matoma balta dėmė (žiemą matosi labiau). Abiejų lyčių skrendančių sparne matomas baltas ruožas. Jaunikliai panašūs į ♀, tik tamsesniais šonais.

Baltai juodas suaugęs ♂ nesupainiojamas: žilosios anties ♂ yra sidabro pilkumo nugara ir neturi kuodo. ♀ ir jaunikliai gali būti painiojami su žilosios anties ♀ ir jaunikliais, kurie atrodo sunkesne galva su didesniu šviesiu plotu aplink didesnį snapą, blyškesniu viršumi ir neturi kuodo. Rudės ♀ atskiriama iš snapo ir kontrastingo balto pauodegio.

Dažniau sprunka nuo įsibrovėlių plaukdama, o ne skrisdama ir, nors kyla lengviau už rudagalvę antį, vis tik turi įsibėgėti vandens paviršiumi. Skrenda tiesiai ir greitai, greiti mostai sukuria girdimą švilpesį.

Buveinė

Koncentruojasi vidutinėse platumose ir vengia didelių šalčių ar kaitros; dalis paukščių gyvena ir netolimoje tundroje, ir stepių-dykumų zonose. Pastaraisiais dešimtmečiais populiacija didėja ir vandenyno zonose ir jau nebėra vien žemyne paplitusi rūšis. Dėl galimybės nardyti 3-14 m gylyje dažnai apsigyvena atviresniuose, gilesniuose vandens telkiniuose, kuriuose nedažnai auga plaukiantys vandens augalai, o pakraščiai yra neapaugę nendrėmis ar panašiais, sekliuose vandens telkiniuose augančiais augalais. Žiemą renkasi jūrų pakrantėse ir įlankose, gyvena ežeruose, užtvankose; vengia stiprių bangų ir atvirų jūrų sąlygų, nebent užšąla visi mėgstami gėlo vandens telkiniai.

Panašios rūšys