v0.57 GW

Falco columbarius
[Falconiformes • Falconidae]  (Clements)
LT Startsakalis arba Paprastasis startsakalis
EN Merlin
DE Merlin
RU Дербник
SE Stenfalk
LV Purva piekūns
FR Faucon émerillon
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 1(E)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 5-10

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

♂ mažiausias iš sakalų. ♀ kiek didesnė už ♂. Kompaktiškas, veržlus ir bebaimis; ♀ gali atrodyti ilgauodegė. Apdaras tamsus, atrodo vienspalvis, nors ♂ iš arti gana spalvingas, švino pilkumo viršuje ir ruožuotas, blyškiai rausvai rusvas apačioje; veidas neryškus. ♀ ir jauniklių uodega juostuota, apdaras tamsiai rudas viršuje ir gausiai ruožuotas apačioje.

Iš toliau trumpam pamačius lengva supainioti su kitais sakalais (♀ dažniausiai su pelėsakalio ♀), paukštvanagiu, sprunkančiu karveliu, nes visi kartais skraido panašiai arba turi panašų siluetą. Sparnai, nors ir smailėjantys, gana trumpi, lyginant su kitų sakalų, o uodega (ypač ♀) dažnai atrodo didelė ir ilga, ypač posūkiuose. Bendras apdaro tamsumas, ypač apačioje - būdingas požymis. Medžioja paukščius persekiodamas, skrenda greitai ir vejasi trumpai. Skrydis staigiausias ir trumpiausias iš visų sakalų, karpytai mojant sparnais ir trumpai sklendžiant (sparnai laikomi arti kūno, uodega stačiakampė); prieš sklęsdamas smarkiai įsibėgėja. Dažnai kyla stačiu kampu, staigiai pasisuka gaudydamas grobį.

Buveinė

Vienas mažiausių sakalų. Nors paplitęs šiaurėje, taigoje, iki pat Arkties rato, o Azijoje gyvena kalnuose iki 3000 m aukščio, dažniausiai aptinkamas žemumose, vengia pakrančių ir salų, didelių užliejamų laukų, stepių, dykumų ir visokių tipų atvirų, be medžių, žemių. Negyvena ir tankiuose dideliuose miškuose, siauruose kalnų slėniuose, tamsiuose lietinguose kraštuose, rūkuotuose viržynuose vandenynų pakrantėse. Gyvena šiltuose kraštuose ir ten, kur yra daug skraidančių didelių vabzdžių. Buveinėje būna didelės atviros erdvės, apaugusios neaukštomis žolėmis, auga aukštų medžių eilės ar giraitės, brandaus miško pakraščiai su kirtimais, laukymėmis ar šlaitais - sąlygiškai sunkiau prieinamose vietose, kuriose saugu susukti lizdą ir gerai matosi aplinka. Veisimosi metu nėra bendruomeniškas, gali medžioti toli nuo lizdo, dėl to gali apsigyventi ten kur nėra pakankamai daug maisto - kitaip nei raudonkojis sakalas ar stepinis pelėsakalis, su kuriais dažnai žiemoja panašiose vietose Afrikoje. Čia visos trys rūšys gali kartu medžioti skraidančius termitų spiečius, kurie atsiranda po tropinių audrų; gali skraidyti sušlapdami daugiau, nei vietinės plėšriosios rūšys. Žiemą labiau linkęs gyventi savanose, menkai žolėmis apaugusiose vietose, pievose ir dirbamose žemėse.

Panašios rūšys