v0.57 GW

Falco rusticolus
[Falconiformes • Falconidae]  (Clements)
LT Medžioklinis sakalas
EN Gyrfalcon
DE Gerfalke
RU Кречет
SE Jaktfalk
LV Medību piekūns
FR Faucon gerfaut
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRR
Apibūdinimas

Didesnis ir stambesnis už sakalą keleivį, panašaus dydžio, kaip vištvanagis. Sunkus, galingas sakalas. Apdaras varijuoja: nuo beveik visai baltų iki pilkų ar rudų; retai pasitaiko ir vienspalviai tamsių. Šių paukščių identifikavimą apsunkina pabėgėliai ir hibridai tarp šios rūšies ir kitų didesnių ar mažų sakalų.

Kai kurie medžiokliniai sakalai labai panašūs į blyškesnius sakalus keleivius, tik galva ne tokia juoda ir nesimato 'ūsų'; atpažįstami ir iš dydžio, silueto, skrydžio. Skiriasi plačiais ir santykinai apvalesniais sparnų galais, ilgesne dalimi nuo peties iki riešo, plačia ir gana ilga uodega, primenančia paprastojo suopio ar vištvanagio; aiškus stambumas ir galia. Skrenda galingai, sklando sparnus laikydamas horizontaliai, sklendžia - kiek nuleidęs ar horizontaliai. Skrenda kiek lėčiau už sakalą keleivį, mostai negilūs; persekiojant auką, sparnų plasnojimas staigiai pagreitėja. Tupi suglaudęs sparnus; sparnų galai nesiekia uodegos galo.

Buveinė

Gyvena šaltuose kraštuose, arktinėse ir subarktinėse zonose. Dažnai įsikuria pajūrio uolose, Arkties vandenyno salose ir pakrantėse, saugiose lizdavietėse ant kabančių uolų atbrailų, dažniausiai netoli jūrų paukščių kolonijų. Dažniau įsikuria giliau sausumos kalvose ir uolose, prie upių, tekančių tundroje ir taigoje; kalnuose, aukštumose, ypač ten, kur gausiau gyvena tundrinės žvyrės. Neretai suka lizdus medžiuose. Jei negyvena prie jūros paukščių kolonijų, medžioja erdviose atvirose vietose, apaugusiose skurdžia ar neaukšta augalija. Žiemą, persikėlęs piečiau, įsikuria panašiose atvirose vietose durpynuose, viržynuose, stepėse ir atvirose pakrantėse, netgi dirbamose žemėse ir, retkarčiais, gyvenvietėse.

Panašios rūšys