v0.57 GW

Falco tinnunculus
[Falconiformes • Falconidae]  (Clements)
LT Pelėsakalis arba Paprastasis pelėsakalis
EN Eurasian Kestrel arba Common Kestrel arba Kestrel
DE Turmfalke
RU Обыкновенная пустельга arba Пустельга
SE Tornfalk
LV Lauku piekūns
FR Faucon crécerelle
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 2(V)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 200-300

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR+++++++++++++++RRRR
Apibūdinimas

♀ kiek didesnė už ♂. Gana mažas, šiltai rudos spalvos apdaru, ilgais sparnais ir uodega, ypač matomais plasnojant vietoje. Suaugęs ♂ spalvingas ir raštuotas, viršuje tamsiai dėmėtas, kaštonine nugara ir sparnais, pilka galva ir uodega, besibaigiančia plačia juoda ir siaura balta juosta; blyškiai rusvas apačioje, tamsiomis taškuotomis linijomis. ♀ ir jaunikliai beveik vienspalviai tamsiai rudi viršuje, tankiai tamsiai taškuoti. Veido spalvos neryškios, bet matomi tamsūs 'ūsai'. Nagai juodi.

Labiausiai paplitęs sakalas. Gali būti painiojamas su stepiniu pelėsakaliu. Skrydžio metu atvirose vietose plasnoja negiliai, sklando; retkarčiais pasiverčia (primena startsakalį). Plasnojimas vietoje ar sklendimas vietoje rodo, kad skraido meistriškai, nė vienas kitas plėšrūnas to nedaro lengvai arba dažnai; vienintelis plėšrūnas, medžiojantis plasnojant vietoje. Sklando dažnai, išskleidęs uodegą; sparno galas tuo metu atrodo neįprastai apvalus. Tupi beveik vertikaliai, nuleidęs ilgą uodegą. Verta pažymėti, kad atskirų individų uodegos centrinės plunksnos gali būti ilgesnės (kaip stepinio pelėsakalio).

Buveinė

Plačiai paplitusi rūšis, gyvena ir žemumose, ir kalnuotose vietovėse, bet nepaplitęs tundroje ir taigoje, išskyrus kai kurių upių vagas ir dirbamas žemes. Dažniausiai vengia stačių ir plikų uolų, didelių ir tankių miškų, didelių, neapaugusių medžiais užliejamų plotų ir dykumų. Buveinės, kuriose apsigyvena - beveik visų rūšių viržynai, pievos, stepės, užliejamos pievos, dirbami laukai - ten, kur yra giraitės ar medžių grupės, miškų pakraščiuose, parkuose, karjeruose, pakrančių kopose, uolose; oro uostuose, prie geležinkelių, plentų, netoli kanalų, upių, žmonių gyvenvietėse, net ir dideliuose miestuose, jei tik juose ar netoli jų yra didelės atviros erdvės.

Panašios rūšys