v0.57 GW

Falco vespertinus
[Falconiformes • Falconidae]  (Clements)
LT Raudonkojis sakalas
EN Red-footed Falcon
DE Rotfußfalke
RU Кобчик
SE Aftonfalk
LV Kukaiņu piekūns
FR Faucon kobez
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++RR++++
Apibūdinimas

Mažesnis už pelėsakalį, maždaug sketsakalio ♂ dydžio, tik atrodo kiek ilgesne uodega. Gana mažas, gerai sudėtas sakalas, primenantis sketsakalį forma ir medžioklės skrydžiu, tupėjimu ir plasnojimu vietoje - pelėsakalį. ♂ nugara, sparnai ir uodega sodriai pilki, papilvė, 'kelnės' ir pauodegys - sodriai kaštoniniai (kartais atrodo raudoni); sparnų galai, suglausti - šviesesni. ♀ nugara, sparnai ir uodega labiau melsvai pilki, tamsiai ruožuoti, apačia, sparnų apačia - rausvai rusvi, truputį pamarginti, uodega juostuota. ♀ viršugalvis ir sprandas rausvai rudi, ruoželis per akį ir 'ūsai' rudai juodi; smakras, gerklė ir skruostai balti. Kojos ir snapas rausvi. Jaunikliai skiriasi nuo sketsakalio blyškia kakta, baltu žiedu ant sprando (dauguma), blyškiai žymėta mantija ir sparnai, ryškiau - uodega ir sparnų galai. Kojos ir snapas geltoni. Pirmametis ♂ turi daugiau rūdžių spalvos apačioje (kartais ir krūtinė).

Suaugęs ♂ nesupainiojamas. Trumpam pamačius jaunus ♂♂ ir ♀♀ gali būti painiojami su sketsakaliais ar pelėsakaliais. Skrenda grakščiai ir veržliai, sklando ir sklendžia kaip sketsakalis, tik kiek greičiau plasnoja, medžiodamas vabzdžius; plasnoja vietoj kaip pelėsakalis, tik ne taip dažnai ir trumpiau.

Buveinė

Labiausiai primena stepinį pelėsakalį, bet veisimosi vietos yra žymiai toliau į šiaurę ir mažiau į vakarus. Retai apsigyvena Viduržemio jūros zonoje ir arti vandenyno, vengia dykumų ir sausringų vietų, kalnų ir uždarų miškų. Dažnai apsilanko atvirose vietovėse, kuriose auga pavieniai medžiai ar nedidelės jų giraitės ir yra daug grobio, ypač - vabzdžių. Tai - ir stepės, medžių eilės prie upių, tekančių per laukus, pelkėtas vietas, durpynai, nusausinti ar melioruoti laukai, dideli kirtimai ar miško gaisravietės, parkai, sodai, alėjos, kalnų papėdės. Europoje negyvena aukščiau 300 m virš jūros lygio, bet Azijoje iki 1100 m, atskirais atvejais ir iki 1500 m. Vengia pats sukti lizdą, peri nedidelėmis kolonijomis, todėl dažnai užima didesnių paukščių apleistus lizdus (pavyzdžiui, varnų), dažniausiai susuktų brandžių, ne pavieniui augančių, medžių viršūnėse. Užima lizdus ir spygliuočių, ir lapuočių medžiuose. Dažnai medžiodamas tupi ant laidų, stulpuose. Veisimosi metu gyvena kitose vietose, nei stepinis pelėsakalis, bet žiemodamas Afrikoje kartu su pastaruoju medžioja vabzdžių pulkus savanoje ir dirbamose žemėse.

Panašios rūšys