v0.57 GW

Ficedula parva
[Passeriformes • Muscicapidae]  (Clements)
LT Mažoji musinukė arba Mažoji margoji musinukė
EN Red-breasted Flycatcher
DE Zwergschnäpper-parva arba Zwergschnäpper
RU Малая мухоловка
SE Mindre flugsnappare
LV Mazais mušķērājs
FR Gobemouche nain
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 15000-25000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++
Apibūdinimas

Kiek mažesnė už margasparnę musinukę, proporcingai ilgesne uodega ir kojomis. Mažiausia musinukė, santykinai smulkiu snapu, taisyklinga, apvalia galva, kiek papūsta krūtine, bet liekna ir pakankamai ilga uodega. Uodega dažnai purtoma; parodo unikalų jos raštą - tamsų centre ir gale, ryškiais baltais šonais (suformuoja apverstą tamsią T). ♂ pagurklis ir krūtinė raudoni, sprandas pilkas, krūtinės šonai primena liepsnelę; ♀ ir jauniklių krūtinė rausva ar smėlio spalvos.

Uodegos raštas (ir ♂ krūtinės raštas) unikalus. Skrenda itin ryžtingai, dažnesnis ir staigesnis plasnojimas (ir akivaizdžiai ilga uodega) leidžia staigiau už kitas musinukes manevruoti; dažniausiai medžioja nuo šakos krūmų ar medžių lajoje. Sparnų ir uodegos krusčiojimas (ir pastarosios iškėlimas) labiau ryškus nei kitų musinukių.

Buveinė

Miško paukštis, daugiausia apsigyvena mišriuose ar lapuočių miškuose ir giraitėse. Mėgsta aukštus medžius su tankiu traku, labai patinka vandens telkinio kaimynystė. Sutinkama soduose ir vynuogynuose, šiauriniame paplitimo areale apsigyvena eglynuose (kartais labai tankiuose).

Panašios rūšys