v0.57 GW

Fringilla montifringilla
[Passeriformes • Fringillidae]  (Clements)
LT Šiaurės kikilis arba Šiaurinis kikilis
EN Brambling
DE Bergfink
RU Въюрок arba Юрок
SE Bergfink
LV Ziemas žubīte
FR Pinson du Nord
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 0-10

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR++++RRRRRRRRR++RRRR
Apibūdinimas

Dydžiu panašus į kikilį, tik bukesniu snapu, matomai didesne galva, kiek trumpesne aiškiai kirpta uodega. Vidutinio dydžio, grakštus kikilis, elgesiu primenantis kikilį, panašiu į pastarąjį apdaru, tik ♂ apdaras kitoks ir mažiau spalvotas. Abiejų lyčių apdare yra baltas antuodegis ir beveik visa juoda uodega. ♂ veisimosi apdaru atskiriamas iš blizgančios juodos galvos ir mantijos, įrėmintos oranžiniu ornamentu nuo krūtinės per petį link nugaros; žiemos apdaru - juodai taškuota galva ir mantija. ♀ ir jaunikliai atskiriami iš margos tamsiai rudos galvos, plataus rusvo antakio ir pilkų kaklo šonų.

Nesupainiojamas geromis stebėjimo sąlygomis, bet dėl panašaus į kikilio sparnų rašto, iš toliau gali būti su juo ir painiojamas. Dagilio ir juodagalvės sniegenos antuodegis taip pat, kaip ir šiaurės kikilio, balti, bet likusi apdaro dalis aiškiai skirtinga. Skrydis primena kikilio, tik sparnų mostai staigesni, dėl to polėkis labiau banguotas, ir regimai (gal dėl ant uodegos nesančios baltos spalvos) mažiau išskečia uodegą manevruodamas; skrendančio siluetas ne toks lieknas, kaip kikilio.

Buveinė

Įsikuria beržynuose ir mišriuose miškuose, kuriuose auga beržai. Kai kada randamas žemesniuose kadagiuose, alksniuose. Aukšti ir tankūs miškai mažiau mėgstami, nei atviri su aikštelėmis. Veisimosi metu maitinasi vabzdžiais, o žiemą dažniausiai sėklomis, dėl to persikelia ant žemės, kartais atskrenda į dirbamus laukus, kluonus, bet iš miško ilgesniam laikui nesitraukia, ypač, jei yra pakankamai daug nukritusių augalų sėklų. Nedažnas svečias žmonių gyvenamose vietose, lesyklose, išskyrus labai atšiaurių žiemų metu.

Panašios rūšys