v0.57 GW

Fulica atra
[Gruiformes • Rallidae]  (Clements)
LT Laukys arba Paprastasis laukys
EN Eurasian Coot arba Coot
DE Bläßhuhn arba Blässhuhn
RU Лысуха
SE Sothöna
LV Laucis
FR Foulque macroule
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 20000-30000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++++++
Apibūdinimas

Penktadaliu didesnis už nendrinę vištelę. Apvalia galva, apvalus vandens paukštis, pilnai juodu apdaru ir baltu snapu. Jaunikliai ne tokie juodi, kartais blyškiu veidu ir kaklu. Laukio kojos nepanašios į giminaičių vištelinių, plokščiai gumbuotos, labiau primenančios kragų.

Supainioti sunku, nebent su nendrine vištele. Skrenda nerangiau už nendrinę vištelę. Kyla, panašiai kaip kiti višteliniai paukščiai, ilgai įsibėgėdamas vandeniu.

Buveinė

Gyvena šiaurėje, vidutinio klimato juostose, Viduržemio jūros regionuose, stepėse ir pusdykumėse beveik visų tipų stovinčio vandens telkiniuose, išskyrus giliausius ir mažiausius - ežeruose, mariose, užtvankose, tvenkiniuose, įlankose, parkų tvenkinukuose, kanaluose, melioravimo grioviuose, žvyro karjeruose, užliejamose žemėse, lėtos tėkmės upių užutėkiuose, net ir srauniose upėse, jei tik jose auga tinkami augalai. Mėgsta seklius vandenis su atviro vandens plotais nardymui, dumblinu dugnu, kuriame auga daug vandens augalų. Atviro vandens nebūtinai turi būti daug, nesibaimina bangavimo ar užpučiančių vėjų, bet perėjimo metu retai pasitraukia toliau nuo kranto ar augalų slėptuvių. Nėra jūrinis paukštis, nors žiemą gali persikelti į ramias jūrų įlankas ar kitus sūrius vandenis, bet dažniau būna didesnių ežerų ir užtvankų atviruose vandenyse.

Panašios rūšys