v0.57 GW

Grus grus
[Gruiformes • Gruidae]  (Clements)
LT Pilkoji gervė arba Gervė arba Pelēkā dzērve
EN Common Crane arba Crane
DE Kranich
RU Серый журавль
SE Trana
LV Dzērve
FR Grue cendrée
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 5(Rs)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 900-1200

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++++
Apibūdinimas

Penktadaliu didesnė už pilkąjį garnį. Didelis sausumos paukštis, aštriu snapu, ilgu kaklu (skrenda jį ištiesęs), ilgomis kojomis, elegantiška, puošnia, pūkais papuošta uodega. Apdaras pilkas, tamsesne galva ir viršutine kaklo dalimi, viršugalvis papuoštas raudonai, ties akimi eina balta linija kaklu žemyn; juodos plasnojamosios plunksnos kontrastuoja su likusia sparnų dalimi. Jauniklių galva raudonai ruda, neišpuošta kaip suaugusių. Plasnoja staigiai pakeldama sparnus ir sklęsdama.

Su pilkuoju garniu painiojama retai, nes skrenda ištiesus kaklą (pastarasis - įtraukęs galvą), skiriasi apdaru, forma ir elgesiu. Skrenda įspūdingai, tolygiai, stipriai ir ritmiškai plasnodama, tarpais sklęsdama. Dažnai sklando.

Buveinė

Gyvena tarp arktinės tundros ir stepių zonos; šiaurės ir vidurinėje taigoje, spygliuočių miškuose - daugiausia žemumose, bet Norvegijoje - iki 1300 m, o Armėnijoje - iki 2200 m aukštyje virš jūros lygio. Šiauriau (ir aukščiau) peri viržynuose, kuriuose neauga medžiai, pelkėse, dykynėse, dažniausiai drėgnose ar šlapiose vietose, kur yra balų, tvenkinių ar mažų ežerų. Kituose kraštuose dažniausiai peri nedidelėse pelkėtose atvirumose tankiuose pušynuose, drėgnuose nendrynuose. Stepėse ir pusdykumėse peri netoli vandens. Pagrindinis reikalavimas yra neprieinama vieta ant žemės. Drebulėmis apaugusios pelkutės, purvynai, apaugę alksniais ar kitais aukštais medžiais nors ir trukdo apžvalgai, bet jei tenkinamas pagrindinis reikalavimas, gervės pasiliks perėti. Pasibaigus perėjimo sezonui, renkasi užliejamose pievose, sekliose įlankose, pelkėtose pievose - kartais nuo gyvenamosios vietos nukeliauja iki 20 km. Keičiantys apdarą paukščiai slepiasi aukštose nendrėse dideliuose ir sekliuose vandens telkiniuose. Rudenį ir žiemą dažnai būriuojasi ir maitinasi dirbamuose laukuose.

Panašios rūšys