v0.57 GW

Alcedo atthis
[Coraciiformes • Alcedinidae]  (Clements)
LT Tulžys arba Paprastasis tulžys
EN Common Kingfisher arba Kingfisher
DE Eisvogel
RU Обыкновенный зимородок arba Зимородок
SE Kungsfiskare
LV Zivju dzenītis
FR Martin-pêcheur d'Europe
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 700-1000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRR++++++++++++++++++RR
Apibūdinimas

Mažiausias tulžys itin trumpa uodega. Mažas, kompaktiškas, ilgu snapu ir didele galva, ryškiai mėlynu apdaru viršuje ir oranžine ar kaštonine apačia. Iš arti matosi sudėtingas mėlynos, oranžinės ar kaštoninės ir baltos spalvos galvos raštas. Sprunkantis paukštis atidengia 'elektros iškrovos' spalvos nugarą (blyškesnė jauniklių). Skrenda staigiai, 'šaunamuoju' skrydžiu.

Nesupainiojamas. Šešėlyje galvos raštas sunkiai įžiūrimas.

Buveinė

Gyvena vidutinio klimato juostoje, nuo šiaurės miškų iki Viduržemio jūros regionų, prie jūrų ar vidaus vandenų - ten, kur randa ledu neuždengto švaraus stovinčio ar lėtai tekančio vandens telkinių; perėjimo metu mieliau apsigyvena prie gėlo vandens telkinių. Svarbu, kad vandenyje gyventu nedidelės žuvys ir būtų patogių stebėjimo vietų - plikų šakų, kuolelių ar panašių objektų. Apsigyvena prie upeliukų, nedidelių upių, kanalų, drenažo griovių, dažniau - ten, kur seklaus ir švaraus vandens plotai yra šešėlyje; kartais apsigyvena prie atvirų ežerų, įlankų, užtvankų - pirmiausia pasirenka vietas, kuriose lengvai gali pasigauti vandenyje plaukiojantį grobį ir šalia yra tinkamų atodangų ar skardžių, kuriuose perėjimui rausia urvelius. Algarve (pietų Portugalijoje) dažnai gyvena atviruose miškuose ir dirbamose žemėse, kurios nuo vandens nutolusios per daugelį kilometrų.

Panašios rūšys

Nuorodų nėra.