v0.57 GW

Hieraaetus pennatus arba Aquila pennata
[Accipitriformes • Accipitridae]  (Clements)
LT Nykštukinis erelis arba Tamsusis erelis arba Nykštukinis sakalinis erelis
EN Booted Eagle
DE Zwergadler
RU Орёл-карлик
SE Dvärgörn
LV Pundurērglis
FR Aigle botté
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRRRRRR
Apibūdinimas

Vos didesnis už paprastąjį suopį, aiškiai ilgesne uodega, siauresniais sparnais, plonesne galva ir kūnu. ♀ truputį didesnė už ♂. Mažas erelis, elgesiu ir struktūra primenantis juodąjį peslį ir paprastuosius suopius. Apdaras dvejopas: blyškūs paukščiai beveik balti apačioje, juodomis tik plasnojamosiomis plunksnomis arba visai tamsūs, kiek šviesesne tik uodega.

Blyškiu apdaru nesupainiojami (į juos panašūs yra tik maitvanagiai, kurie Lietuvoje nesilanko). Tamsiu apdaru paukščius sunkiau atskirti nuo nendrinės lingės ir juodojo peslio dėl panašaus silueto ir apdaro rašto. Nuo nendrinės lingės skiriasi horizontaliai (ne pakeltai) laikomais sparnais, nuo juodojo peslio - apvalios formos išskleista uodega (ne besibaigiančia tiesiai ar kirptai) ir mažiau išlenktais žemyn sparnais. Iš arti matomas blyškus ruožas sparno apačioje, priekyje (tamsios formos apdare), iš viršaus - blyški juosta sparno priekyje ir uodegos pradžioje. Skrenda greitai ir vikriai; sparnų mostai gana gilūs, bet netvirti, dažnai sklendžia ištiesęs sparnus, kiek nuleidęs pirštus. Sklando sparnus kiek atkišęs į priekį; išskleista uodega manevruoja panašiai, kaip pesliai.

Buveinė

Gyvena vidutinėse platumose, šiltesniuose kraštuose, bet vengia labai karštų, šaltų, drėgnų vietų ir dykynių. Mieliau apsigyvena saulėtuose šlaituose ir kalvotuose slėniuose ar kalnuotuose regionuose, arba snieguotose viršūnėse. Miškų paukštis, bet vengia didelių, vientisų miškų, kuriame auga vienodo amžiaus medžiai, dažniau apsigyvena mišriuose savo sandara miškuose - ir lapuočių, ir spygliuočių, su krūmų intarpais, viržynais ir aikštelėmis, pievelėmis ir nedideliais akmenuotais plotais. Pietuose, Šiaurės Afrikoje ir Kaukaze, gyvena iki 1500 m, vietomis ir aukščiau, jei tik ten auga miškai. Ten, kur yra tinkamos gyvenimo sąlygos, gyvena ir žemiau (pavyzdžiui, Coto Doñana, Ispanijoje), peri jūros lygyje esančiuose miškuose. Nors peri ir ant akmeninių atbrailų, dažniausiai lizdus suka brandžiuose įvairių rūšių lapuočių ir spygliuočių medžiuose.

Panašios rūšys