v0.57 GW

Larus canus
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Paprastasis kiras arba Kaija
EN Mew Gull arba Common Gull
DE Sturmmöwe
RU Сизая чайка
SE Fiskmås
LV Kajaks
FR Goéland cendré
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 120-150

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Daug mažesnis už sidabrinį kirą, beveik perpus trumpesniu ir plonesniu snapu, penktadaliu trumpesniais sparnais, trumpesnėmis kojomis. Vidutinio dydžio kiras, struktūra ir dydžiu yra per vidurį tarp sidabrinio ir rudagalvio kirų. Snapas mažas ir silpnokas; galva aiškiai apvali. Suaugusių apdaras panašus į sidabrinio kiro, skiriasi didelėmis baltomis dėmėmis ant pirmų dviejų plasnojamųjų plunksnų; kiek tamsesniu apdaro viršumi. Jaunų paukščių apdaras panašiausias į juodagalvių kirų, nuo sidabrinių aiškiai skiriasi blyškesne apačia ir juoda juosta uodegos gale, kontrastuojančia su baltu uodegos pagrindu ir antuodegiu. Iš toliau primena karvelį mažu snapu, apvalia galva, gana ilgu siluetu, trumpomis kojomis. Skrenda lengvai, ne taip galingai, kaip didieji kirai.

Patyrus atskirti nėra sunku; suaugusio matosi tamsiau pilka nugara ir vidinė sparno pusė, dėl to atrodo aiškiai baltagalvis vasarą, visada matomos baltos dėmės juoduose sparnų galuose; švelni išraiška, lengvesnio sudėjimo, lyginant su sidabriniu kiru, geltonos ar žalsvos kojos ir snapas (be raudonos dėmės). Jaunus paukščius identifikuoti sudėtingiau, bet jų viršus baltesnis, antuodegis baltas, uodegos galas aiškiai pažymėtas tamsia juosta, sparno raštas kontrastingesnis už sidabrinio kiro jauniklių; struktūra, ypač snapas, daug lengvesni už kitų didžiųjų kirų.

Buveinė

Gyvena vidutinio klimato juostoje - nuo stepių iki šiaurinių zonų (iki subarkties), žemyne ir vandenyno salose. Vengia įšalo zonų ir dykumų, prisitaiko gyventi drėgno, audringo, vėsaus ar šilto klimato zonose. Kitaip nei daugumas kirų, vienodai gerai jaučiasi ir vandenyno pakrantėse, ir žemyne prie ar toliau nuo vandens. Jūrų pakrantėse apsigyvena uolėtose vietose, mažose salelėse, salose, apžėlusiose ar plikose stačiose uolose, žvirgždo pakrantėse, kopose, prie jūros bangų išplaunamų augalų krūvų. Prie upių labiausiai mėgsta žvyruotas pakrantes, akmenuotas salas, pelkėtas vietas. Dažniau gyvena prie ežerų, tvenkinių, balų, žolėmis apaugusių krantų, atvirose vietose kiek toliau nuo vandens, kartais - grūdų laukuose.

Kai jaunikliai pradeda skraidyti, persikelia į pievas, pasėlius, smėlėtas jūrų pakrantes. Dažnai skrenda paskui ariančią žemę techniką, užskrenda į dažnai šienaujamas sporto arenas. Būriuojasi ežeruose, užtvankose, kartais gana toli iš ten skrenda maitintis į įprastas vietas. Žiemoja panašiose vietose, tik perskrenda į švelnesnio klimato zonas. Kiek dažniau žiemoja prie jūros krantų ar uostuose, rečiau - vidaus vandenyse.

Panašios rūšys