v0.57 GW

Larus glaucoides
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Mažasis poliarinis kiras
EN Iceland Gull
DE Polarmöwe
RU Полярная чайка
SE Vitvingad trut
LV Mazā polārkaija
FR Goéland arctique
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRR
Apibūdinimas

Truputį mažesnis už didįjį poliarinį kirą, maždaug sidabrinio kiro dydžio. Didelis, ilgasparnis, gana lieknas kiras, apdaru panašus į didįjį poliarinį kirą, bet skiriasi: (1) trumpesniu, ne tokiu sunkiu, smailesniu snapu, iškilesne galva, apvalesniu kaklu, švelnesne veido išraiška, (2) ovalesniu kūnu, (3) ilgesniais ir siauresniais sparnais, tai ypač gerai matoma, kai jie būna sudėti ir jų galai išsikiša gerokai už uodegos, (4) trumpesnėmis kojomis. Akis atrodo didesnė ir tamsesnė už didžiojo poliarinio kiro. Snapas daugiau nei perpus trumpesnis už galvą, ne toks stambus ir neturi aiškaus 'kablio' snapo gale, kaip didžiojo poliarinio kiro. Kojos pilkai rausvos, šaltesnio atspalvio už didžiojo poliarinio kiro. Jauniklių ir pirmamečių paukščių žiemą apdaras dėl smulkesnio ir tolygesnio rašto, mažiau kontrastuojančio snapo spalvos atrodo vienodesnis už didžiojo poliarinio kiro.

Švelnios snapo ir galvos linijos, švelni išraiška, užpakalinės kūno dalies ir suglaustų sparnų siaurėjimas - ryškiausi bruožai, lyginant su sunkiu, stipriu, stambiu ir trumpasparniu didžiuoju poliariniu kiru. Skrenda žymiai geriau už didįjį poliarinį kirą; sklandymu, posūkiais ir galimybėmis manevruoti ribotose erdvėse lenkia ir didįjį poliarinį, ir sidabrinį kirus; skrydis itin lengvas.

Buveinė

Peri nuo žemutinės Arkties iki aukštutinės Arkties - uolėtose pakrantėse, dažniausiai - fiorduose; kartais - ant žemų rifų, atskilusių uolų. Išperėję paukščiai išsiskirsto, bet dauguma lieka panašiose buveinėse ištisus metus, nors kai kurie paukščiai maitinasi netoli žmonių, netgi uostuose.

Panašios rūšys