v0.57 GW

Larus marinus
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Balnuotasis kiras arba Ķilens
EN Great Black-backed Gull
DE Mantelmöwe
RU Морская чайка
SE Havstrut
LV Melnspārnu kaija
FR Goéland marin
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRR++++++++++++++++++RR
Apibūdinimas

Kai kurie tik truputį, bet daugumas - ketvirčiu didesni ir stambesni už silkinius kirus; nedaug paukščių ne didesni už sidabrinius kirus. Snapas (ypač ♂) dažniausiai ilgesnis ir gilesnis, daug stambesnis už silkinio ir sidabrinio kiro. Didžiulis kiras, aiškiai sunkus, stambus, ypač snapas, didele, kampuota galva, plačia nugara, sparnais ir krūtine, storomis kojomis. Ant žemės siluetas kompaktiškas, storu kaklu ir gana mažai išsikišančiais sparnų galais. Suaugusio nugara ir sparnai juodi, sparnų galuose balti plėmai. Jauni paukščiai ne tokie tamsūs ir jų apdaras vienodesnis, lyginant su sidabrinio ar silkinio kirų, viršus aiškiai languotas.

Iš arti nuo sidabrinio ar silkinio kiro atskirti nėra sunku; kitomis aplinkybėmis stebint, suaugusį nuo silkinio kiro atskirti įmanoma pastebėjus rausvas (ne geltonas) kojas, įvertinus dydį ir struktūrą, sunkesnį skrydį. Skrenda panašiai, kaip didesni sidabriniai kirai, tik mostai aiškiai galingesni; ne toks vikrus ribotose erdvėse. Laikysena ir eisena panaši į sidabrinio kiro; susigūžęs - labiau kompaktiškas ir stambesnis.

Buveinė

Peri pakrantėse, vidutinio klimato zonose ir šiauriniuose kraštuose, siekiančiuose Arkties vandenyną. Kai kuriose vietose dėl buveinių konkuruoja su didžiuoju poliariniu kiru. Šiauriniame paplitimo pakraštyje vengia ledo masių kaimynystės, apsigyvena jūrų pakrantėse ar salose. Lizdus suka mažose salose ir salelėse, plokščiose uolų viršūnėse, lygiose pakrantėse ar sūraus vandens pelkėse. Žemyno gilumoje gali perėti neprieinamose vietose - ne tik salelėse gėlo vandens telkiniuose, bet ir neeksploatuojamuose durpynuose.

Ne perėjimo metu atsiduria toliau jūroje, kartais iki 150 km nuo kranto. Dažnai lankosi žmogaus maisto atliekų kaupimo vietose ir sąvartynuose; neretai būna prie vandens urbanizuotose vietovėse, miestuose.

Panašios rūšys