v0.57 GW

Ichthyaetus melanocephalus arba Larus melanocephalus
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Juodagalvis kiras arba Didysis juodagalvis kiras
EN Mediterranean Gull
DE Schwarzkopfmöwe
RU Черноголовая чайка
SE Svarthuvad mås
LV Melngalvas kaija
FR Mouette mélanocéphale
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRRRRR
Apibūdinimas

Daugumas aiškiai stambesni ir didesne galva už rudagalvį kirą, sunkesniu snapu ir gilesne krūtine, ilgesnėmis, stipresnėmis kojomis, platesniais, ne tokiais smailais sparnais. Nedidelis, bet stambokas kiras, giliu, sunkiu snapu ir dideliais sparnais. Apdaro detalės primena paprastąjį kirą (jauni paukščiai) ir didesnius (baltasparnius) kirus (suaugę). Iš toliau suaugęs paukštis vasariniu apdaru gali atrodyti visiškai baltas, juoda galva ir snapu, nors iš tiesų jo nugara ir viršutinė sparnų pusė yra blyškiai melsvai pilka, kuri link sparno galo virsta balta (išskyrus siaurą juodą juostelę sparno priekyje, ant pirmosios plasnojamosios plunksnos); sparno apačia balta. Galva ir sprando viršutinė dalis juodi, pusračiais apjuosta akis viršuje ir apačioje, žiedelis aplink akį raudonas, snapas raudonas. Žiemą galva tampa šviesi, bet išlieka plėmas aplink akį ir tamsiai dryžuota sprando apačia; dažniau nei rudagalvio kiro matoma tamsi dėmė viršugalvio apačioje. Jei ne juoda galva, paukštis gana šviesus. Pirmamečiai paukščiai nuo rudagalvio kiro skiriasi: (1) sunkesniu, gilesniu snapu, (2) ryškesniu ir lygesniu galvos raštu, (3) juodesniais sparnų galais, (4) ilgesnėmis kojomis, (5) labiau stačiakampe galva, (6) storesniu kaklu ir gilesne krūtine, (7) stambesni; panašaus amžiaus paukštis nuo rudagalvio kiro skiriasi sparnų apačia. Dažniau painiojami su paprastojo kiro jaunikliais, kurių sparnų raštas (iki antrų metų žiemos) beveik identiškas, bet skiriasi: (1) mažesni, (2) santykinai platesniais sparnais, (3) aiškesniu galvos ženklinimu, (4) tamsesniais snapu ir kojomis, (5) kompaktiškesni, aiškiai storesniu kaklu, (6) didesniu kontrastu tarp nugaros ir sparnų rašto spalvų (atitinkamai juoda ir blyškiai pilka, o ne juodai ruda ir pilkai ruda, kaip paprastojo kiro), (7) beveik vienspalviais sparnų apačia ir kūno priekiu (liniuoti ir taškuoti paprastojo kiro).

Jei nepavyksta nustatyti dydžio, žiemą gali priminti didįjį ir mažąjį poliarinius kirus. Skrenda lengvai, pastoviau už kitus mažesniuosius kirus plasnoja, dažniau ir geriau už šiuos sklando.

Buveinė

Peri vidutinėse platumose - stepių ir Viduržemio jūros regionuose, šiltose ir sausose atvirose žemumose ar drėgnose vietose, salose, kur auga skurdi augalija; vengia vietų, kuriose auga tankūs ir aukšti krūmai ar medžiai.

Išperėjęs persikelia į didesnių jūrų pakrantes, nedaugelis lieka žiemoti žemyno gilumoje. Dažniausiai neskrenda labai toli nuo kranto, kerta tik nedideles jūras. Linkęs apsigyventi netoli žmogaus, ypač ne perėjimo metu, sugeba įsikurti naujose ir rūšiai nebūdingose vietose: gali skirtis klimatas, augalija ir maitinimosi vietos.

Panašios rūšys