v0.57 GW

Hydrocoloeus minutus arba Larus minutus
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Mažasis kiras
EN Little Gull
DE Zwergmöwe
RU Малая чайка
SE Dvärgmås
LV Mazais ķīris
FR Mouette pygmée
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 200-400

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++RRRRRR
Apibūdinimas

Maždaug trečdaliu mažesnis už rudagalvį kirą, santykinai platesniais ir (suaugusių) aiškiai užapvalintais sparnais. Mažiausias kiras, iš toli labiau primenantis mažą žuvėdrą. Suaugusio sparnų apačia blyškiai juoda su ryškia balta juosta sparno galiniame krašte. Suaugusio veisimosi apdaru visa galva juoda, žiemą apie akį matosi balti pusmėnuliai, galva tampa balta, tik viršugalvis juosvas ir maža juoda dėmelė ausies srityje. Jaunikliai tamsiai ruda galva ir apdaro viršumi; jaunų paukščių sparnuose matosi tamsios 'zigzaginės' juostos (kaip jaunų tripirščių kirų), sparnų apačia balta.

Suaugę nesupainiojami. Jaunų paukščių apdaras mažiau išsiskiria. Nuo tripirščio kiro atskirti nesudėtinga, nes šie yra beveik perpus didesni ir perpus ilgesniais sparnais, galva šviesi; iš toliau ar prastame apšvietime atskirti sunkiau dėl panašaus sparnų rašto. Atskirti nuo rožinio kiro žymiai sunkiau, nes pastarojo pleišto formos uodega matoma retai, o apdaro detalės labai panašios. Skrenda lengviau ir guviau už kitus mažuosius kirus, staigiai sukiojasi ir geba pakeisti skridimo lygį vos keliais sparnų mostais; skrydis panašesnis į žuvėdrų. Pasižymi tuo, kad gali medžioti vabzdžius, nerti žuvies ar rinkti maistą nuo žemės arba vandens paviršiaus.

Buveinė

Peri vidutinėse ir šiaurinėse platumose, nuo stepių iki šiaurinių ar subarktinių zonų - sausumose ar pajūrio salose. Peri prie gėlavandenių vandens telkinių, upių, ežerų, taip pat - pajūriuose. Lizdinėse teritorijose turi augti vešlūs augalai, augantys sekliame vandenyje arba jame plaukiojantys; ant jų dažnai susisuka lizdą.

Mažesnė dalis išperėjusių paukščių skrenda per sausumą ir trumpam sustoja prie vidinių vandens telkinių, bet didesnė dalis skrenda į pajūrius ir gyvena smėlėtose ar dumblinose pakrantėse, ypač tose vietose, kur į jūrą įteka gėlo vandens srovės, nuotėkos. Dažnai lankosi netoli esančiuose gėlo vandens telkiniuose.

Panašios rūšys