v0.57 GW

Chroicocephalus ridibundus arba Larus ridibundus
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Rudagalvis kiras
EN Black-headed Gull arba Common Black-headed Gull
DE Lachmöwe
RU Озёрная чайка
SE Skrattmås
LV Lielais ķīris
FR Mouette rieuse
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 30000-60000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRR++++++++++++++++RRRR
Apibūdinimas

Truputį mažesnis ir lieknesnis už juodagalvį kirą; maždaug ketvirčiu mažesnis už paprastąjį kirą. Mažas, vikrus kiras, (išskyrus jauniklių) sparnų priekio kraštas baltas, plasnojamųjų plunksnų galai tamsūs. Suaugusio veisimosi apdaru galva tamsaus šokolado spalvos (ne juoda), apatinė tamsumo riba ant sprando žymiai aukščiau už kitų tamsiagalvių kirų; snapas ir kojos tamsiai raudoni. Nugara ir didžioji sparnų dalis blyškiai pilki; likusi apdaro dalis balta. Jaunikliai gimę būna gausiai marginti (iš toliau ant žemės primena keistų spalvų tilviką), laikui bėgant darosi blyškesni. Viršugalvis tamsiai/šviesiai rudai plėmuotas; viršutinėje kaklo dalyje balta apykaklė; snapas blyškiai geltonas tamsiu galu. Sprando apačia, krūtinės šonai, mantija ir sparnai šviesiai rudi. Sparnų viršus labai raibas, daug tamsesnis nei suaugusių, sparno apačia - kaip suaugusių. Uodega balta, galas su juoda siaura juostele. Keičia apdarą jau nuo liepos pabaigos; pirmamečių paukščių apdaras žiemą panašus į suaugusių, tik sparnai, kojos ir snapas vis dar panašūs į jauniklių.

Skrendantys suaugę vasarą nesupainiojami. Skrenda įvairiai; lengvai plasnoja, skrydis lengvas, žymiai vikresni už didžiuosius kirus. Sparnai dėl jų rašto atrodo smailesni už didesnių kirų.

Buveinė

Peri vidutinėse platumose, nuo stepių ir Viduržemio zonos regionų iki šiaurės ir Arkties vandenyno pakraščių, žemyne ir vandenynų pakrantėse, salose. Nesitraukia toli nuo seklių, vėsių vandens telkinių, dažniausiai peri netoli tvenkinių, ežerų, lėtos tėkmės upių, įlankų, upių deltų, užutėkių, užtvankų, vandens valymo stočių, žvyro ir molio kasyklų, kanalų, užliejamų pievų. Taip pat apsigyvena ir sausose vietose netoli vandens - kopose, akmenuotose salose, viržynuose prie pelkių.

Dalis išperėjusių paukščių persikelia prie jūrų pakrančių, dažniausiai prie smėlėtų, dumblinų, vengia uolėtų. Dažnai seka iš paskos ariančios technikos, būriuojasi drėgnose pievose, parkuose, prie nuotėkų šalinimo stočių, sąvartynų, tvenkinių, netgi miesto gatvėse.

Panašios rūšys