v0.57 GW

Xema sabini arba Larus sabini
[Charadriiformes • Laridae]  (Clements)
LT Skeltauodegis kiras arba Žuvėdrinis kiras
EN Sabine's Gull
DE Schwalbenmöwe
RU Вилохвостая чайка
SE Tärnmås
LV Šķeltastes kaija
FR Mouette de Sabine
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AAAAAAA
Apibūdinimas

Šiek tiek mažesni už tripirštį kirą, santykinai siauresniais sparnais ir labiau skelta uodega (apie 3 cm); nežymiai didesni už rožinį kirą, bet didesni ir ilgesniais sparnais už mažąjį kirą. Trečias pagal mažumą kiras, forma ir polėkiu labiausiai primenantis žuvėdrą nei visi kiti kirai. Bet kurio amžiaus skeltauodegio kiro tamsiame apdare ir ištiestuose sparnuose matomi 3 trikampiai: siauras juodas sparno gale, plataus balto sparno viduryje, trump blyškaus tarp sparnų ant nugaros. Suaugusio paukščio veisimosi apdaru galva blyškiai pilka (dažnai atrodanti juoda).

Iš arčiau matomas - nesupainiojamas. Stebint iš toliau ar blogomis sąlygomis dažniausiai painiojamas su tripirščiu kiru, taip pat panašus į mažąjį ir rožinį kirus - pučiant tam tikro stiprumo vėjui skrenda panašiai, be to - sunku pastebėti sparnų raštą (ypač - jaunų paukščių). Pažinti trukdo ir kintantis apdaras, sparno forma, polėkis - visa tai priklauso nuo plunksnų šėrimosi. Skeltauodegis kiras visuomet atrodo lieknas ir gana ilgais sparnais, o skrydžio metu matomas raštas - visiškai baltos pirminės ir antrinės plasnojamosios plunksnos sparno vidinėje pusėje - nekinta bėgant amžiui. Deja, visų šių panašių rūšių pirmamečių jauniklių sparnai iš toliau atrodo panašiai ir atskirti juos vieną nuo kito galima tik iš plasnojimo manieros arba iš juodo 'zigzago' sparnuose buvimo (skeltauodegio - nebuvimo).

Buveinė

Peri nuo subarktinių iki arktinių zonų, vėsiose pakrantėse. Nedažnai atsiduria žemyne daugiau nei kelis kilometrus nuo pakrančių; dažnas salose ir salelėse. Vengia akmenuotų, uolėtų, plikų ar labai raižytų žemių. Mėgsta pelkėtas lygios tundros vietas, užliejamas pievas, seklius sūraus vandens užutėkius, ypač tuos, kuriuose yra salelės ar siauri pusiasaliai, apaugę žolėmis ir samanomis, nestačiais ir drėgnais krantais. Dažniausiai peri poliarinių žuvėdrų kolonijose.

Ne perėjimo metu dažniausiai gyvena jūrose, pakrantėse ir žemyne pasirodo nedažnai. Žiemoja prie šaltinių netoli ar žemiau pusiaujo.

Panašios rūšys