v0.57 GW

Lullula arborea
[Passeriformes • Alaudidae]  (Clements)
LT Lygutė arba Viliņš
EN Wood Lark arba Woodlark
DE Heidelerche
RU Лесной жаворонок
SE Trädlärka
LV Sila cīrulis
FR Alouette lulu
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 15000-20000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++++
Apibūdinimas

Penktadaliu trumpesnė ir grakštesnė už dirvinį vieversį. Mažiausia iš vidutinių vieversių, pakeltu kuodu, trumpa keturkampe uodega, plonu snapu. Apdaras daugiausia rusvas, gerai raštuotas viršuje ir ant krūtinės, plačiu baltu antakiu, kuris užsibaigia ant sprando, tamsiais kraštais rudais skruostais ir juodai baltomis dėmėmis sparno krašte po petimi. Uodegos kraštai apvesti balta neryškia juostele. Skrenda banguotai ir svyruodama, net primindama mažą šikšnosparnį, bukais sparnais ir trumpa uodega siluetu.

Gali būti supainiota su trumpauodegiu dirvinio vieversio jaunikliu, bet pastarasis neturi aiškių baltai juodų žymių sparnuose. Tuoktuvių skrydis žemesnis, bet platesnis už dirvinio vieversio.

Buveinė

Vengia atšiaurių, vėjuotų, drėgnų ar karštų, nederlingų vietų. Dažna lygumose, sausose, smėlingose, žvyruotose vietose, apaugusiose neaukšta žole (maitinimuisi), aukštesne žole (lizdams) ir retais medžiais ar krūmais (giedojimui; pakaitalas giedojimui skrendant). Vengia intensyvių ūkininkavimo zonų, labai mėgsta apleistas ar neprižiūrimas ūkines zonas. Randama ir sausuose šiltuose, atviruose ir retuose pušynuose, retai - medžiais apsodintuose parkuose.

Panašios rūšys