v0.57 GW

Melanitta fusca
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Nuodėgulė arba Paprastoji nuodėgulė arba Velna pīle
EN White-winged Scoter arba Velvet Scoter
DE Samtente
RU Черный турпан arba Обыкновенный турпан arba Турпан
SE Svärta
LV Tumšā pīle arba Jūras teteris
FR Macreuse brune
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++
Apibūdinimas

Gana didelė jūrų antis ilgu, plačiu snapu, sunkia galva, storu kaklu, trumpa, smaila uodega. ♂ visas juodas, išskyrus baltą dėmę prie akies, geltonas dėmes snape ir baltą ruožą sparnuose, gerai matomą skrendant. ♀ tamsiai ruda, kiek blyškesnė apačioje; matomos dvi dėmės galvoje ir (skrendančios) baltos antrinės plasnojamosios plunksnos.

Atskiriama iš balto ruožo sparnuose, retai matomo paukščiui ilsintis, bet aiškiai išsiskiriančio skrendant ar sumosavus sparnais. ♂ maža dėmė prie akies, spalvintas snapas ar raudonos kojos matomos tik iš gana arti, kaip ir ♀, ir jaunų paukščių galvoje esančios balsvos dėmelės. Elgsena panaši į juodosios anties, retai susirenka į didesnius nei 20-ies paukščių būrius, dažniau matomos po vieną. Ne taip laisvai jaučiasi vandenyje, kyla nuo paviršiaus daug sunkiau. Skrendančios matyti sunki galva ir storas kaklas. Dažnai skrenda žemai virš bangų, nors kartais pakyla iki 20 m.

Buveinė

Gyvena žemyno viduje ir aukštesnėse platumose; gyvena šiauriau, dažniau kalnuose ir pasirenka įvairesnes buveines už juodąją antį. Dažniau būna miškingose zonose - šiaurinėse žemyno dalyse prie ežerų, tvenkinių ir upių miškingoje tundroje ir taigoje, Vakaruose - miškingose Baltijos jūros pakrantėse. Dažniau peri prie gėlo ar mažai sūraus vandens telkinių nei juodoji antis. Migracijos metu dažniau atsiduria sausumos vandenyse. Didžioji dauguma paukščių žiemoja jūroje, prie vientisų pakrančių ir maitinasi jūroje randamu maistu; kartais žiemoja sausumos vandens telkiniuose, kuriuose randa daug dvigeldžių moliuskų - įlankose, deltose. Pavieniai paukščiai natūraliuose ar dirbtinės kilmės sausumos vandens telkiniuose žiemos metu būna dažniau nei juodosios antys.

Panašios rūšys