v0.57 GW

Melanitta nigra
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Juodoji antis
EN Black Scoter arba Common Scoter
DE Trauerente
RU Синьга
SE Sjöorre
LV Melnā pīle
FR Macreuse noire
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++
Apibūdinimas

Vidutinio dydžio, kompaktiška jūrų antis žemu, gumbuotu snapu, storu kaklu, gana ilga, smaila uodega. ♂ visas juodas, išskyrus šviesiai geltoną dėmę priešais snapo gumbą. ♀ tamsiai ruda, įgaubtu (ne gumbuotu) snapu; tamsus viršugalvis kontrastuoja su šviesias skruostais ir kaklo viršumi. Skrydžio metu matoma sidabro spalvos plasnojamosios plunksnos sparnų apačioje, kontrastuojančios su juoda likusia sparnų dalimi.

Visiškai juodas apdaras (išskyrus plasnojamųjų plunksnų apatinę pusę) padeda ♂ atskirti iš pakankamai toli: nuodėgulės ♂ sparnuose ir galvoje yra baltų dėmių; laukiai daug mažesni, beveik beuodegiai, o snapas ir raginė plokštė balti. ♀ ir jauni paukščiai rudu apdaru ir iš toli matomais baltais skruostais atpažįstami nesunkiai. Dažniausiai skrenda išsirikiavę ilgomis banguotomis linijomis ar nedidelėmis grupėmis, neaukštai virš vandens.

Buveinė

Gyvena šiauriniuose kraštuose ir prisitaiko gyventi įvairiomis sąlygomis. Lizdus suka giliau sausumoje ir netgi toliau nuo gėlo vandens telkinių, tarp tundros augalų ar dykynėse, bet geriau, kad vieta būtų apsaugota aukštomis žolėmis ar krūmokšniais. Kartais apsigyvena drėgnesnėse ir atviresnėse vietose nei dauguma arktinių rūšių. Mėgsta apsigyventi salelėse ir kyšuliuose, gyvena atvirose lėtai tekančių upių pakrantėse - viena pora nuo kitos būna gana toli ir renkasi vietas, kuriose turi daug galimybių pasprukti, kylant grėsmei. Kai paukščiai, keisdami apdarą, neskraido, susirenka kompaktiškomis grupėmis atvirame vandenyje dideliuose ežeruose ar jūroje, dažniausiai - tolokai nuo perėjimo vietų.

Išperėjusi dažniausiai gyvena jūrose, būreliais ilsisi ir maitinasi sekliuose pajūrio vandenyse, kuriuose randa vandens gyvūnų maistui, iki 10-20 m gylio, 500 - 2000 m nuo kranto.

Panašios rūšys