v0.57 GW

Mergellus albellus arba Mergus albellus
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Mažasis dančiasnapis arba Duncka
EN Smew
DE Zwergsäger
RU Луток
SE Salskrake
LV Mazā gaura
FR Harle piette
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR+++RRR++++++RR
Apibūdinimas

Daug mažesnis už kitus dančiasnapius, vos didesnis už rudagalvę kryklę. Mažu snapu, trumpu kuoduku, kompaktiškas dančiasnapis stačia kakta; abiejų lyčių apdaras ryškus. Suaugusio ♂ apdaras baltas, gražiai juoda 'kauke' puošta galva. ♀ ir jaunų paukščių galvos raštas unikalus: tamsiai rudas viršugalvis ir sprandas kontrastuoja su balta veido apačia.

♂ nesupainiojamas; ♀, jauni paukščiai ir keičiantis apdarą ♂ (tuomet panašus į ♀) gali priminti kitas tamsiagalves antis, bet nė vienos rūšies veido apačia nėra tokia balta. Skrendančio siluetas gana kompaktiškas (labiau primena klykuolės, nei kitų dančiasnapių), bet skrenda panašiai, kaip ir gimingos rūšys, nors kyla lengviau ir ribotose erdvėse manevruoja laisviau. Būreliai skrenda išsirikiavę įstriža linija ar V forma, rečiau (trumpais atstumais) pulkeliais, kaip rudagalvės kryklės.

Buveinė

Kaip ir klykuolė, peri brandžiuose medžiuose - uoksuose, dažniausiai iškaltuose juodųjų meletų. Medžiai dažniausiai auga prie stovinčio ar lėtai tekančio gėlo vandens telkinių. Paplitęs piečiau Poliarinio Rato, gyvena miškingoje tundroje, spygliuočių ar mišriuose miškuose. Labiausiai mėgsta gyventi užlietuose miškuose, kuriuose yra daug mirusių medžių, didelių upių užutėkius, bet vengia smarkios tėkmės upių ir kalnų upelių. Tinkamoje gyventi vietoje užtenka ir nedidelio tvenkinuko. Jei trūksta natūralių drevių, apsigyvena ir inkiluose (pavyzdžiui, pritaikytuose klykuolėms).

Migravimo metu dėl nedidelio dydžio ir gebėjimo greitai pakilti ribotos erdvės vietose dažnai ilsisi ir maitinasi labai mažuose vandens telkiniuose, upeliukuose. Žiemą dažniausiai būna gėlo vandens telkiniuose, persikelia prie sūraus vandens maitintis tik ten, kur vanduo seklus - jūrų įlankose, upių žiotyse - iki 4 m gylio. Nenoriai pasitraukia iš tinkamų vietų net itin prastomis oro sąlygomis - žvejoja po ledu tol, kol yra nors maža properša patekti į vandenį ir pasitraukia tik tada, kai visas paviršius būna užšalęs.

Panašios rūšys