v0.57 GW

Milvus migrans
[Accipitriformes • Accipitridae]  (Clements)
LT Juodasis peslys
EN Black Kite
DE Schwarzmilan
RU Коршун черный arba Чёрный коршун
SE Brun glada
LV Melnā klīja
FR Milan noir
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 2(V)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 90-110

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
+++++++++++++
Apibūdinimas

Maždaug nendrinės lingės ♀ dydžio; gana stambus, ne toks lieknas, trumpesnis už rudąjį peslį, platesne, labiau įdubusia, nei kirpta, uodega. Vienspalvis, netikslaus sudėjimo peslys. Apdaras blausiai rudas, labiau matosi tik blyškūs ruožai riešo srityje sparno apačioje ir juosta išorinėje sparno pusėje. Jaunikliai blyškesni, šviesesnio už suaugusių rusvumo apačia, sritis prie riešo balkšvesnė, o uodega kiek ryškiau marginta.

Jei ne iš arti stebimas, trumpam pamačius gali būti painiojamas su ruduoju pesliu, ♀ ar jauna nendrine linge, tamsiu apdaru nykštukiniu ereliu. Nuo rudojo peslio skiriasi apdaro spalva ir daug mažiau kirpta uodega (išskleista gali atrodyti besibaigianti tiesiai ar, kai kurių jauniklių, netgi užapvalinta), nuo nendrinės lingės - sparnų laikymu (laikomi horizontaliai, o ne V forma pakelti į viršų), nuo nykštukinio erelio atskirti sunkiau, nes sparnų viršaus raštas ir struktūra yra labai panašūs, bet šios rūšies uodega išskleista yra užapvalinta. Kai kurių individų uodegos pagrindas būna oranžinio atspalvio - tokie individai stiprioje šviesoje gali būti labai panašūs į ruduosius peslius. Skrisdamas dažnai kaitalioja sparnų padėties kampą, sparnų padėtį kūno atžvilgiu, manevringumą dar padidina dažnas uodegos kraipymas (būdingas abiems Milvus); sklendžia ir sklando sparnus laikydamas horizontaliai ar vos išlenkęs žemyn, galvą nuleidęs, uodegą nunarinęs - dėl to atrodo kiek susikūprinęs. Plasnoja vietoje sunkiai, bet gerai įvaldęs 'slydimą' šonu; nėrimu žemyn pačiupti maisto nuo žemės ar vandens paviršiaus primena didžiulę Chlidonias žuvėdrą. Tupinčio laikysena vertikali.

Buveinė

Daugiausia šios rūšies atstovų gyvena tropinėse, stepių zonose, Viduržemio jūros regionuose, taip pat vasarą - vidutinio ir šiaurės klimato zonose. Vengia drėgnesnių ir labiau vėjuotų vietų, pajūrio pakrančių, ledo ir sniego zonų, kalnų ir didelių miškų. Aiškiai matyti, kad mėgsta apsigyventi netoli ežerų, tvenkinių, upių ir užliejamų pievų, netgi ten, kur netoli savo veiklą vykdo žmogus. Dažnai matomas tupintis uostuose, ant laivų stiebų - stebi ir griebia atmatas iš vandens. Rytiniame ir pietiniame paplitimo arealo pakraštyje dažnai apsigyvena didelėse žmonių gyvenvietėse. Lyginant su ruduoju pesliu, peri žemesnėse vietovėse. Dažnai būna ore, medžiodamas virš vandens paviršiaus ir netoli jo. Vienas bendruomeniškiausių (tarp plėšrūnų), kai kuriose priimtinose vietose peri gana tankiai, ypač ten, kur randa daug dvėselienos.

Panašios rūšys