v0.57 GW

Otus scops
[Strigiformes • Strigidae]  (Clements)
LT Apuokėlis arba Paprastasis apuokėlis arba Mazā pūcīte
EN European Scops-Owl arba Scops Owl arba Eurasian Scops Owl
DE Zwergohreule
RU Сплюшка
SE Dvärguv
LV Mazā ausainā pūcīte
FR Petit-duc scops
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRR
Apibūdinimas

Antras pagal mažumą po žvirblinės pelėdos, kiek už ją didesnis ir platesne galva; šiek tiek mažesnis už pelėdikę ir ne tokia apvalia galva. Mažas, didele ausuota galva, apdaru ir siluetu primena Asio pelėdas, tik perpus mažesnis. Tupintis gali atrodyti kresnas, tik skrendantis yra ilgesniais sparnais už kitas mažas pelėdas. Apdaras gana vienspalvis; spalva įvairi, dauguma paukščių rudai pilki, pasitaiko tamsiai rudų. Be ausų kutų, kiti būdingi požymiai yra tamsus geltonų akių apvadas, šviesių taškų linija ant sparno, blyškios skersinės ir tamsios išilginės juostelės apačioje, pilkai dryžuotos plasnojamosios plunksnos.

Iš arti supainioti sunku. Iš toliau ir blogai apšviestas panašus į pelėdikę, bet statesnės laikysenos, ilgesnio silueto, ne tokios nuožmios išvaizdos ir ne tokiu vienodu apdaru, margesnis. Atskirti padeda ir ne toks banguotas, tiesesnis apuokėlio skrydis, gana staigus, tolygesnis sparnų mosavimas. Neįsitempęs tupintis paukštis gana kresnas, plokščia galva, vos matomais ausų kutais; sunerimusio paukščio poza aiškiai lieknesnė (panaši į mažojo apuoko).

Buveinė

Peri sausose, šiltose žemumose vidutinio klimato zonose ir prie Viduržemio jūros, bet gyvena ir stepėse ar vandenynų pakrantėse. Aktyvus naktį, todėl dienos metu slepiasi tankių miško medžių pavėsyje, medžioja - šalia esančiose atvirose vietose, kuriose gausu stambių vabzdžių. Vengia uždarų tankių miškų ir didelių atvirų plotų, apsigyvena lapuočių ir mišriuose retuose miškuose krūmuotomis pamiškėmis. Lizdus įkuria senuose medžiuose, kuriuose yra drevės (tradicinės vietos). Plinta ir kitose vietose - alyvuogių ir migdolų giraitėse, soduose, vynuogynuose, ūkiuose augančiose giraitėse, parkuose, šalikelės medžiuose, alėjose, netgi parkuose nedideliuose miesteliuose.

Žiemoja Afrikoje, kur apsigyvena įvairiose buveinėse, bet dažniausiai - guotais apaugusiose tankiais krūmais vietose, kur slepiasi dieną; vengia didelių miškų.

Panašios rūšys