v0.57 GW

Spatula clypeata arba Anas clypeata
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Šaukštasnapė antis
EN Northern Shoveler arba Shoveler
DE Löffelente
RU Широконоска
SE Skedand
LV Platknābis
FR Canard souchet
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 150-300

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++
Apibūdinimas

Vidutinio dydžio, sunki, gana trumpu kaklu nenardanti antis plokščia galva, didžiuliu snapu ('šaukštu'). ♂ tamsiai mėlyna galva, baltu kaklu, krūtine, kaštoniniu pilvu ir šonais, blyškiai mėlynu sparno viduriu, žaliu veidrodėliu, su priekyje esančia balta juosta.

♀ panaši į didžiąją antį, tik nenormaliai dideliu snapu, blyškiai mėlynu sparno viduriu ir žaliu veidrodėliu. Skiriasi ir laikysena bei proporcijomis. Plaukia priekinę dalį panardinus giliau, snapas irgi dažnai panardinamas. Vienintelė mūsų krašte turi šviesiai mėlynos spalvos sparnuose.

Pakyla lengvai, charakteringai 'barškant' sparnais; gana vikri ore, mostai lydimi garsaus švilpesio, panaši į cyplę, tik sparnai labiau atitraukti link kūno pabaigos.

Buveinė

Nors nedidelės grupės perskrenda taigą ir apsigyvena tundros rajonuose, dauguma gyvena vidutinėse platumose - atvirose miško zonose, pievose, stepių regionuose ir dalis paukščių apsigyvena pusdykumėse. Visur gyvena tik žemumose, itin sekliuose, bet pastoviuose vandens telkiniuose, dažniausiai nedideliuose ir neapaugusiuose virš vandens palinkusiais medžiais ar įsiterpiančiu į vandens telkinius mišku, nors tokie vandens telkiniai paprastai būna apaugę nendrėmis ar kitais vandenyje augančiais augalais. Dažnai lankosi neseniai nušienautose pievose ir ganyklose. Mėgsta būti prie nutekamųjų vandenų, ryžių laukuose ir kituose sekliuose dirbtinės kilmės vandens telkiniuose, apaugusiuose vešlia žole. Specializuojasi maitintis smulkiais vėžiagyviais, moliuskais, vabzdžiais ir jų lervomis, augalų liekanomis ir sėklomis, todėl migravimo ir žiemos metu ieško tinkamų vietų. Dėl maitinimosi ypatumų vengia jūrų, būna ten nebent labai trumpai, nors gana dažnai apsigyvena prie žemyne esančių vidinių jūrų, jų salose, taip pat vidinių sūraus vandens telkinių.

Panašios rūšys