v0.57 GW

Poecile palustris arba Parus palustris
[Passeriformes • Paridae]  (Clements)
LT Paprastoji pilkoji zylė
EN Marsh Tit
DE Sumpfmeise
RU Черноголовая гаичка
SE Entita
LV Purva zīlīte
FR Mésange nonnette
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 40000-60000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Ne trumpesnė už šiaurinę zylę, tik ne tokia tvirta, aiškiai mažesne ir trumpesne galva, glotnesniu apdaru ir (dažniausiai) labiau skelta uodega. Gana maža, aštriu snapu zylė, prisitaikius maistą laikyti koja. Galva su juoda kepure, juodas smakras, blyškiai rudas viršus, beveik balta apačia. Kiek blyškesniuose už šiaurinės zylės sparnuose nesimato šviesių ruožų. Vienas šūksnis ('pitčiū') būdingas tik šiai zylei.

Tylintį paukštį labai sunku ar net neįmanoma atskirti nuo šiaurinės zylės, ypač stebint vidutiniu atstumu ar iš toliau; iš arti čiulbantis paukštis nesupainiojamas.

Buveinė

Labai mėgsta lapuočių miškus ir giraites, labiausiai ąžuolynus ir beržynus, labiau drėgnus, nei sausus, ir dažniau renkasi didesnius, nei fragmentuotus. Nevengia ir palei upes ar kitus vandens telkinius augančių medžių grupių (ypač alksnių), sodų, parkų, kuriuose auga užtektinai plačialapių medžių. Peri uoksuose; retai viršutinėse medžių dalyse, labiau vidurinėse ar apatinėse; gali pati išsikalti landas, gyvenamoje vietoje turi būti gatavų uoksų ar senų, pūvančių medžių, nuolaužų; vengia aktyviai prižiūrimų miškų, ypač plantacijų.

Panašios rūšys