v0.57 GW

Perisoreus infaustus
[Passeriformes • Corvidae]  (Clements)
LT Sibirinis kėkštas arba Kukša arba Ražis
EN Siberian Jay
DE Unglückshäher
RU Кукша
SE Lavskrika
LV Bēdrozis
FR Mésangeai imitateur
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AA
Apibūdinimas

Aiškiai mažesnis, lieknesnis ir proporcingai ilgesne uodega už kėkštą. Snapas trumpesnis ir smailesnis. Mažiausias ir smulkiausias Vakarų Palearktikos varninis paukštis. Apdaras pilkšvai rudas, su kaštoninėmis dėmėmis ant sparno sulenkimo. Kaštoninės dėmės, sparno apačia, pauodegys ir uodegos šonai skrendant matomi ryškiai ('liepsnoja').

Nesupainiojamas. Veisimosi sezono metu labai drovus, nors labai jaukus gali būti žiemą ar trūkstant maisto. Polėkis skiriasi nuo kėkšto, ne toks trūkčiojantis, nors labai banguotas dėl to, kad sudeda sparnus po trumpų, greitų ir negilių mostų. Eisena gyva, lengvai šuoliuoja. Gali kaboti žemyn galva, kaip zylės. Nedidelės grupės dažnai juda vorele.

Buveinė

Gyvena aukštesnėse platumose ir visais metų laikais dažniausiai būna spygliuočių miškuose, pavyzdžiui, Norvegijos pušynuose ir eglynuose, kartais apsigyvena maumedžių ar žemaūgių beržų miškeliuose. Dažniau renkasi tankias miško vietas, kurios yra nepaliestos žmonių, retai įsikuria atviresniuose miškuose. Kitaip nei kėkštai, nevengia įsikurti netoli žmonių, bet tai nelemia gyvenamosios vietos pasirinkimo, nes didžioje paplitimo arealo dalyje žmonės negyvena.

Panašios rūšys