v0.57 GW

Anas platyrhynchos
[Anseriformes • Anatidae]  (Clements)
LT Didžioji antis
EN Mallard arba Common Mallard
DE Stockente
RU Кряква
SE Gräsand
LV Meža pīle
FR Canard colvert
Foto/balsas
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 70000-100000

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Didelė, sunkaus sudėjimo nenardanti antis gana ilga galva ir snapu; ♂ žalsvai geltonu snapu, žalia galva, baltu žiedu aplink kaklą, ruda krūtine, pilku kūnu, juodai baltu pasturgaliu. ♀ ruda, išmarginta juosvomis dėmelėmis, taškais ir brūkšneliais. Veidrodėlis mėlynas arba purpurinis, priklausomai nuo apšvietimo, įrėmintas juodomis ir platesnėmis baltomis juostomis.

Veidrodėlis būdingas visoms didžiosioms antims, nepriklausomai nuo amžiaus ir lyties. ♀ panaši į kitas ♀♀: pilkąją antį (mažesnė, baltu pilvu, smulkesniu snapu, statesne kakta, smailesniais sparnais, baltai juodu veidrodėliu), smailiauodegę antį (lieknesnė, mažesne galva, ilgu plonu kaklu, smaila uodega, siauresniais sparnais, pilkesniu apdaru, pažymėtu pusmėnuliukais šonuose, melsvai pilku snapu, neryškiu rusvu veidrodėliu, užsibaigiančiu balta juosta), cyplę (mažesnė, daug trumpesniu snapu, apvalesne galva, trumpu kaklu, smaila uodega, rudesniu apdaru, balkšvu pilvu, neryškiu žaliai juodu veidrodėliu), šaukštasnapę antį (kiek mažesnė, bet tvirtesnio sudėjimo, daug ilgesniu snapu, trumpesniu kaklu, toliau link kūno galo esančiais sparnais, šviesiai mėlynu sparno priekiu, žaliu veidrodėliu su balta juosta priekyje ir plona linija už jo). Domestikuoti paukščiai apdaru gali skirtis nuo laukinių.

Plaukia vandenyje aukštai išlikus, pakelta uodega; jaunikliai laisvai nardo, suaugę - retai. Iš vandens į orą šoka iš karto, be įsibėgėjimo, skrenda negiliai plasnodami (sparnai žemiau kūno linijos nuleidžiami nedaug); sparnų mostai ne tokie greiti, kaip daugumos kitų ančių; plasnojant girdimas švilpesys.

Buveinė

Prisitaikiusi gyventi įvairiose sąlygose - Arkties tundroje ir subtropikuose, stovinčiame ar tekančiame gėlame vandenyje, sūraus vandens įlankose, jūrų pakrantėse, sekliuose vandenyse. Daugiausia stovinčio ir seklaus vandens paukštis, maitinasi ne giliau 1 m ir vengia gilesnio nei keli metrai vandens net poilsio metu. Mėgsta gausiai prižėlusius povandeninius, plaukiančius ar pakrantės augalus, net labai tankias nendres ar palinkusius virš vandens medžius. Gyvena ir pelkėtuose miškuose ar užliejamose pievose. Apsigyvena ir šalia atviro vandens telkinių, kurių pakraščiuose yra dumblinos ar smėlėtos pakrantės, netoli užtvankų, parkų tvenkinių, kanaluose, melioracijos grioviuose, prie nuotekų šalinimo stočių. Retai gyvena prie mažų tvenkinių, bent jau ne perėjimo metu, kada gali gyventi kiek toliau nuo vandens. Dažniausiai vengia gilių, neapsaugotų, audringų, greitos tėkmės ir akmenuotais krantais vandens telkinių, taip pat sausos, neapaugusios augalais žemės - uolų, smėlio kopų, dirbtinės kilmės pakrančių. Nė viena kita antis nėra tokia pakanti žmogaus veiklai ir netgi intensyviam trikdymui. Dažnai maitinasi tyčia ar netyčia paliktu dirbtiniu maistu.

Panašios rūšys