v0.57 GW

Picus canus
[Piciformes • Picidae]  (Clements)
LT Pilkoji meleta
EN Grey-faced Woodpecker arba Grey-headed Woodpecker
DE Grauspecht
RU Седой дятел
SE Gråspett
LV Pelēkā dzilna
FR Pic cendré
Foto/balsas
Statusas

Lietuvos Raudonoji Knyga: 3(R)

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

~ 200-300

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
++++++++++++++++++++++++
Apibūdinimas

Penktadaliu mažesnė už žaliąją meletą, plonesniu snapu. Vidutinio dydžio geninis paukštis, apdaro atspalviais ir raštu primenantis žaliąją meletą, tik lengvesniu skrydžiu, judresnė, akys tamsios, pilkesnis apdaras, mažiau raštuota galva (♂ tik nedidelis lopinėlis viršugalvio priekyje raudonas; abiejų lyčių 'ūsas' siauras), apačia pilkesnė.

Buveinė

Nemigruoja, tik sezoniškai klajoja po apylinkes. Gyvena vidutinio klimato ir šiltesniuose kraštuose, panašiose vietose, kaip ir žalioji meleta, bet dažniau aptinkama kalnuotose vietovėse. Šių rūšių konkurencija tarpusavyje dėl buveinių išlieka neaiški. Apsigyvena mažesniuose miškuose už žaliąją meletą. Mėgsta drėgnas vietas ir medžius, augančius paupiuose, net ten, kur nėra brandžių medžių, taip pat atvirus bukų, ąžuolų ir skroblų miškelius. Dažnai būna vietose, kuriose auga maumedžiai, nes šalia jų dažnai įsikuria paukščio valgomos skruzdėlės.

Panašios rūšys