v0.57 GW

Plectrophenax nivalis
[Passeriformes • Calcariidae]  (Clements)
LT Sniegstartė arba Paprastoji sniegstartė
EN Snow Bunting
DE Schneeammer
RU Пуночка
SE Snösparv
LV Sniedze
FR Bruant des neiges arba Plectrophane des neiges
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
RRRRRRRRRRR
Apibūdinimas

Panašaus dydžio kaip ir pilkoji starta, kiek ilgesniais ir smailesniais sparnais, bet ne tokia apkūni. Antra pagal dydį (po pilkosios) tarp startų, giliu, kresnu snapu, gana apvalia, kiek plokščiu viršugalviu, galva, gana ilgu kūnu, santykinai ilgais smailais sparnais, aiškiai kirpta uodega; ant žemės išsiskiria tvirtu, žemai nuleistu siluetu. Apdare vyrauja balta spalva, aiškios baltos dėmės nugaroje ir sparnuose suaugusių veisimosi apdare ir minkštai paspalvintos rusva spalva galvoje, nugaroje ir krūtinėje suaugusių žiemos ir jauniklių apdare. Skrydžio metu matosi balti plotai sparnuose ir uodegos šonuose, nors pastarasis požymis labiau būdingas jaunikliams ir pirmametei ♀ žiemos apdaru. Skrenda galingai, bet sparnų raštas sukuria plazdenimo ar leidimosi iliuziją. Laisvai bėgioja.

Suaugę nesupainiojami. Nesubrendę paukščiai, ypač ♀♀ mažiau žymėtais sparnais, gali būti painiojami su pentiniuotąja starta, kuri gyvena panašiose vietose ir panašiai elgiasi, be to - turi panašų balsą. Sunku supainioti matant iš arti, sniegstartė turi švelniai žymėtą galvą ir neturi: (a) jokių aiškių tamsių žymių ar dryžių apačioje, (b) aiškiai rudas sprandas ir sparnai ties pečiais. Retai būna kartu su kitais paukščiais, ir jei būna - didesnė tikimybė pamatyt su vieversiais, nei su pentinuotomis startomis.

Buveinė

Dažniausiai peri nekultivuotose, be medžių ar uolėtose vietovėse, dykvietėse, dažnai netoli sniego ar ledo, net uolose esančiuose leduose. Dažna jūrų uolose ir ten, kur masiškai peri jūrų paukščiai, taip pat uolėtose žemėse, mažai ar retai apaugusiose skurdžia augmenija. Kai kur prisitaiko gyventi žmonių gyvenvietėse.

Migruojantys ir žiemojantys paukščiai stebimi atvirame kraštovaizdyje, prie kelių, priemiesčiuose, miškų pakraščiuose. Tuo metu gali apsigyventi ir pajūrio zonose, laukuose, kopose.

Panašios rūšys