v0.57 GW

Pluvialis dominica
[Charadriiformes • Charadriidae]  (Clements)
LT Amerikinis sėjikas arba Amerikinis dirvinis sėjikas
EN American Golden-Plover arba American Golden Plover
DE Amerikanischer Goldregenpfeifer arba Prärie-Goldregenpfeifer
RU Бурокрылая ржанка
SE Amerikansk tundrapipare
LV Zeltainais tārtiņš
FR Pluvier bronzé
Statusas

IUCN Red List

Randami: LT

Lietuvoje peri

Rūšies perėjimo faktai Lietuvoje neužfiksuoti.

Buvimas Lietuvoje
Mėnuo
123456789101112
AAAAAAAAAAAAAA
Apibūdinimas

Vos mažesnis už dirvinį sėjiką, ypač - siauresniu kaklu ir ilgesniais kojomis ir sparnais; suglaustų sparnų galai išlindę už uodegos toliau, dėl to forma atrodo kiek siaurėjanti į pabaigą; skrendančio sparnai irgi kiek ilgesni, siauresni ir kūnas lieknesnis. Veisimosi apdaras beveik juodas, kiek pašviesintas balta juosta ant kaktos, nueinančia per kaklo šonus iki pečių, kur yra platesnė, ir gana išsklaidytais auksiniais blizgučiais ant sparnų ir nugaros; vasarą pats tamsiausias iš sėjikų. Jaunikliai ir suaugę paukščiai žiemos apdaro spalvomis panašūs į jaunus jūrinius sėjikus, bet skiriasi švaresniu antakiu, smulkesniu gana tamsių sparnų ir nugaros raibumu ir padūmavusia, minkštai marginta (ne liniuota) apačia žemiau krūtinės, taip pat - dydžiu ir sudėjimu. Sparnų apačia blyški (dirvinio sėjiko - dažniausiai - aiškiai balta); siaura juostelė sparnuose pilkšva (vėlgi - blyškesnė už dirvinio sėjiko trumpesnę, bet baltesnę). Skrendantis - lengvesnis už dirvinį sėjiką, ant žemės - dailesnis.

Nesupainiojamas tik veisimosi apdaru; atskirti kitus apdarus gali pavykti tik kreipiant dėmesį į detales. Gali būti painiojamas su mažesniais, pilkesniu apdaru dirviniais sėjikais ir hibridais tarp dirvinių, amerikinių ir tundrinių sėjikų. Balsas labiau primena pempės, bet ne tamsiojo tilviko, kaip kad tundrinio sėjiko balsas.

Buveinė

Gyvena panašiose vietose, kaip ir tundrinis sėjikas - arktinėje ir subarktinėje tundroje, slėniuose ir sausose aukštumose, apaugusiose neaukšta augalija, dažniausiai - kerpėmis ir samanomis; gali apsigyventi netoli brūzgynų ribų. Išperėjęs, dažniau nei tundrinis sėjikas apsigyvena aukštesnėse pievose (iki 1200 m virš jūros lygio) ir sausumoje. Išsiritus palikuonims, persikelia į drėgnesnes, kiminais apaugusias vietas. Žiemą ir migracijos metu būna trumpa žole apaugusiose ganyklose, prerijose, dumblynuose, ežerų ir upių pakrantėse.

Panašios rūšys